Ergonomie zorgt ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van werknemers gewaarborgd worden. Door een ergonomische werkomgeving zullen werkfouten en ziekteverzuim verminderen en plezier in het werk samen met productiviteit bevorderen.
Een verkeerde of slechte werkhouding kan bijvoorbeeld rugpijn, KANS (voorheen RSI), gespannen spieren in de nek of hoofdpijn veroorzaken. Naast deze klachten komen ook oogklachten en psychische klachten voor.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Ergonomisch werken klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De betekenis van ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens (Ergonomie Site). Zodoende zijn er ook ergonomische bureaustoelen. Een goede zithouding vermindert rugklachten, gaat ziekteverzuim tegen en verbetert de productiviteit.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
Zorg dat je met de voeten plat op de grond kan steunen en stel dan de zithoogte in. Het bekken moet daarbij iets hoger komen dan de knieën. De hoek tussen de romp en bovenbenen is dan groter dan 90°. Dit heet een open heuphoek en laat een natuurlijke houding van de rug toe.
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
Om ergonomisch te werken, is een goede zithouding cruciaal. Ga in een neutrale lichaamshouding zitten, waarin jij je nek en schouders ontspant. Houd je hoofd direct boven je nek. Als jij je nek naar voren houdt, leidt dit mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals overbelasting van je schouders, rug of nek.
Ergonomisch werken heeft als doel gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo te ontwerpen dat ze de veiligheid, gezondheid, het comfort en effectief functioneren van mensen bevorderen. Ergonomen houden zich bijvoorbeeld bezig met auto's, productieprocessen, kleding en software. Zowel thuis als op de werkplek.
Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
Ergonomische hulpmiddelen zorgen voor een goede werkhouding. Belangrijk binnen de ARBO-wetgeving, net als voor goede productiviteit van medewerkers. En om zelf prettig te kunnen werken natuurlijk. Uiteraard zijn er verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar.
Ergonomie op kantoor gaat om het voorkomen van fysieke klachten als gevolg van beeldschermwerken en verkeerd/ langdurig zitten. Werkplekken moeten instelbaar zijn op de individuele lichaamsmaten van medewerkers (zoals bijvoorbeeld tot uiting komt in de NPR 1813).
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd.
Zorg voor een ontspannen werkhouding. Houd de rug recht.Voorkom onnodig bukken.Draai zo min mogelijk met de rug.
Vaak wordt medewerkers een goede werkhouding aangeleerd. De basiswerkhouding is met de voeten op de grond (of op een voetensteun) en de knieën 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van de stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat 'rechtop'.
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het werk de gezondheid niet schaadt en moeten werknemers periodiek in staat stellen hun gezondheid te laten checken. Er zijn twee belangrijke wettelijk verplichte instrumenten die inzicht geven in de mogelijke risico's op verzuim: De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Goed zicht op het beeldscherm
Kantel het beeldscherm zodanig dat er geen licht van boven in valt. Je kunt dit controleren door het beeld op zwart te zetten. Plaats je beeldscherm dwars ten opzichte van het raam en minstens twee meter bij het raam vandaan. Hierdoor wordt de kans op reflectie minder.