Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is. Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is. Kies voor een draagzak die jij prettig vind zitten.
De draagdoek of draagzak moet goed zitten: de baby hoog en strak tegen het lichaam aan, de stof er goed omheen, de baby rondom ondersteund van het hoofd tot en met de knietjes (kikkerhouding). Doeken die geknoopt worden, moeten altijd met een platte knoop.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden. Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.
Let bij de keuze van de draagdoek, draagzak of rugdrager op het gewicht en de leeftijd van je kind. Houd goed in de gaten dat je baby vrij kan ademen en het niet te warm of te koud heeft. Draag je kind nooit onder een dichte jas.
Steeds meer berichten duiken op in de media, waaruit blijkt dat er de afgelopen twintig jaar in Amerika veertien baby's zijn overleden in een draagzak. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat deze kindertjes overleden zijn en wij betreuren dit ten zeerste!
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes.
Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd.
Als je kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak, kan hij stikken. Een baby onder de 4 maanden kan het hoofdje nog niet goed rechthouden. Daardoor zakt hij makkelijk te veel in een kommahouding. Zeker bij het in slaap vallen.
Vanaf welke leeftijd draagzak baby
Een babydraagzak kun je gebruiken vanaf de geboorte of vanaf maat 56.
Uit onderzoek blijkt dat baby´s die gedragen worden niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer slapen. Als je baby bij je in de draagzak zit, merk je het verder sneller als hij honger heeft. Het geschommel bij jou in de draagzak doet ook wonderen tegen krampjes.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Click carriers zijn draagzakken met klikgespen, die erg makkelijk en snel zijn in gebruik. De geweven stof is stevig en geeft niet mee, maar het rugpand is wel zacht en ondersteunt je kleintje in een ergonomische houding. De Click Carriers worden ook veel buiten gebruikt, tijdens lange wandelingen bijvoorbeeld.
Een ergonomische draagzak vanaf de geboorte is belangrijk, zeker als hij nog zo klein is. De juiste houding wordt ook wel de kikkerhouding genoemd, waarbij de knieën opgetrokken zijn tot navelhoogte en de beentjes naar buiten geopend.
De draagzak zit op de goede hoogte als je de baby een zoentje op zijn hoofdje kunt geven. Controleer, door even te bewegen, of alles goed vastzit. Let goed op of je baby vrij kan ademen, dus zorg ervoor dat je zijn gezichtje altijd ziet.
Je kan je kindje vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak of draagdoek dragen. Je moet er hierbij opletten dat je kindje goed kan ademen. Voor zowel de draagdoek als de buikdrager geldt dat je je baby kan dragen tot het voor jou te zwaar wordt. Dit is meestal tot twee jaar.
Bij een draagzak moeten de banden goed strak worden aangetrokken en vastgezet. Zorg ervoor dat het hoofdje van je baby tegen jouw borst aan ligt en eventueel de nek van je baby wordt ondersteund. Draag je baby met zijn gezicht naar jou toe. Dan krijgt hij minder prikkels te verwerken.
Maak de kamer waar je kind slaapt zo donker mogelijk. Licht stimuleert de hersenen om wakker te worden en zeker in de zomer als het vroeg licht wordt, zal je baby hier makkelijk wakker van worden. Zorg dus voor goede verduisterende gordijnen en plak licht doorlatende kieren af. Let ook op voeding en slaapassociatie.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft. Ook voelt je kleine zich dan veilig en geborgen.
Niet onder de oksels optillen
Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.