Het dak behoort tot de zogeheten gemeenschappelijke delen; appartementseigenaars zijn hier gezamenlijk eigenaar van.
Het dak behoort tot de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De appartementseigenaren zijn hiervan gezamenlijk eigenaar.
Het is gebruikelijk dat het dak van het pand is genoemd als een gemeenschappelijk bezit van de VvE. In 2022 boog het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich over een zaak waar het dak niet als gemeenschappelijk was opgenomen in de splitsingsakte. Ook werd het dak niet genoemd als privé gedeelte van één of meerdere leden.
Conclusie. Kort gezegd: voor een permanent dakterras op een gemeenschappelijk dakterras is een splitsingsakte wijziging nodig. Dit deel van het dak moet dan aan één appartement gaan behoren. Voor een tijdelijk dakterras op een gemeenschappelijk dak is alleen toestemming van de VvE nodig.
Kan een VvE zonnepanelen weigeren? Een VvE heeft inderdaad de mogelijkheid om zonnepanelen te weigeren. De meerderheid van de leden moet namelijk akkoord gaan met de plaatsing.
Over het algemeen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt.
Een VvE is verplicht vanwege het belang van goed beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke eigendommen in appartementencomplexen. De regels en voorschriften voor appartementseigendommen zijn specifiek omschreven in het Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 9: Appartementsrechten.
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Als u een appartement koopt, bent u automatisch lid van de vereniging van eigenaren (vve).
Alle appartementseigenaren binnen het appartementsgebouw vormen samen een vereniging van eigenaars, ofwel de VvE. Hiervan word je automatisch en verplicht lid als je een appartement koopt.
Als eigenaar van een appartement heeft u te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE beheert en onderhoudt de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak. Als zo'n gemeenschappelijk deel kapot is en regen de woning binnen druppelt, dan is de VvE verantwoordelijk voor het herstel.
De opstalverzekering van de VvE dekt (in grote lijnen) de schade aan de opstal (muren, plafonds, vloeren, deuren, ramen en kozijnen) die ontstaat door onvoorziene omstandigheden. Het verhelpen van de oorzaak van de schade wordt echter niet door de opstalverzekering van de VvE gedekt.
De VvE heeft een aparte, wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek (Boek 5). De leden van een VvE zijn eigenaar van een appartementsrecht binnen een gebouw of bouweenheid.
Zowel platte als schuine daken kunnen worden gerepareerd. We raden altijd aan dakreparaties aan een erkende dakdekker over te laten, om verdere schade te voorkomen. Zelf reparaties worden in veel gevallen onjuist uitgevoerd, wat zorgt voor meer schade.
De kosten voor een nieuw dak laten plaatsen door een dakwerken ligt tussen 30 EUR per m² en 400 EUR per m² liggen. Daarom een nieuw dak kost zeker 10.000 euro maar kan zelf op lopen tot 40.000 euro. In deze prijs zitten wel de kosten voor nieuwe dakpannen en een complete afwerking.
Deze bestaat uit: dakbedekking (dakpannen of riet), dakbeschot en panlatten (dit zijn de houten planken onder de dakbedekking) en de onderliggende dakconstructie (gordingen en spanten). Lees snel verder en ontdek hoe een dak in elkaar zit.
Wanneer een gebouw wordt opgedeeld voor meerdere eigenaren is het oprichten van een vereniging van eigenaren, afgekort VvE, verplicht. Het doel van een VvE is de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren van het appartementencomplex te behartigen.
Wat als u geen actieve VvE heeft? Heeft u geen actieve VvE, dan wordt er gesproken over een slapende VvE. U bent voor het verkopen van de woning beperkt tot mensen die uit eigen middelen kopen en dus geen hypotheek gaan aanvragen. Dit zijn vaak beleggers.
Je antwoorden hebben in elk geval duidelijk gemaakt: de balkonconstructie is gemeenschappelijk. Maar de toevoeging aan artikel 18 lid 1 is ook heel duidelijk: onderhoud aan het balkon is voor rekening van de desbetreffende appartementsgerechtigde. Zonder verder onderscheid in constructies of afwerklagen.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
Een appartementseigenaar moet soms onderhoudswerkzaamheden die door de Vereniging van Eigenaars (VvE) worden uitgevoerd dulden. Ook al is hij het niet geheel eens met de wijze waarop dit onderhoud wordt uitgevoerd. Weigert een bewoner mee te werken, dan kan de VvE de kantonrechter om een vervangende machtiging vragen.
Het wettelijke uitgangspunt is dat het bestuur uit één persoon bestaat, tenzij de statuten (onderdeel van het (model)splitsingsreglement) bepalen dat het er twee of meer moeten zijn. De statuten verschillen per VvE, waardoor het aantal bestuurders ook per VvE kan verschillen.
Ja, u bent wettelijk verplicht aan uw VvE deel te nemen. De belangrijkste verplichting die u als VvE-lid heeft, is dat u samen met de andere eigenaren de gemeenschappelijke delen van het pand onderhoudt en verzekert.
De VvE moet ten minste eenmaal per jaar vergaderen. De vergaderingen hebben in feite maar één doel: het nemen van besluiten over voorstellen die op de agenda staan. De agenda wordt tegelijk met de uitnodiging voor het bijwonen van de vergadering aan de leden gezonden.