Jeugdigen hebben na een scheiding gemiddeld matige problemen, blijkt uit nationaal en internationaal onderzoek. Vergeleken met jeugdigen uit intacte gezinnen hebben jeugdigen die een scheiding meemaken tweemaal zoveel problemen. Natuurlijk hebben jeugdigen uit intacte gezinnen met veel ruzie ook veel problemen.
Mogelijke tekenen van verdriet zijn: lusteloosheid of juist heel actief zijn, dagdromen, minder goed kunnen concentreren, snel geïrriteerd raken, niet veel eten, zich vervelen, … Eenzaamheid en een gevoel onzichtbaar te zijn. Kinderen ervaren vaak een gevoel van alleen gelaten worden.
Alles wat gewoon was, is er na de scheiding vaak niet meer. Dagelijkse rituelen, zoals gezamenlijk eten en papa die je elke avond naar bed brengt, veranderen. Ook het vieren van verjaardagen en vakanties zijn niet meer hetzelfde. Hoe een kind de scheiding beleeft, hangt af van zijn karakter en leeftijd.
Een scheiding heeft gevolgen voor uw huis, uw spaargeld, uw pensioen en het geld waarvan u moet rondkomen. Hoe groot de financiële gevolgen van een scheiding zijn, verschilt per situatie. Dat hangt onder andere af van het inkomensverschil, de woonsituatie en het verschil in opgebouwd pensioen.
Het komt erop neer dat sommige mensen de hele tijd bang zijn dat ze verlaten worden, en andere mensen bang zijn dat ze zich te veel hechten aan iemand. Ja, bang om je te binden, doordat de hechting ook betekent dat je zeer veel verdriet hebt als je dan uiteindelijk toch uit elkaar gaat.
Een kind van 12 jaar of ouder mag niet kiezen bij welke ouder het wil wonen. Ouders blijven totdat een kind 18 jaar is verantwoordelijk voor de hoofdverblijfplaats en de zorgregeling.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
Gemiddeld duurt het zo'n twee tot drie jaar om de fase van aanvaarding en nieuw perspectief te bereiken. Het is belangrijk om echt de tijd voor dit rouwproces te nemen. Loop niet weg voor de pijn en geef ruimte aan je gevoelens.
Wat kost scheiden gemiddeld
Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland.
De gevolgen van PAS kunnen voor het kind zeer ernstig zijn, van kleinere psychische klachten tot depressie, identiteitsproblemen, het niet kunnen aangaan van eigen relaties, angst, depressie, drugs- of alcoholmisbruik, valse inschattingen van de werkelijkheid, verwarring, laag zelfbeeld.
Voelt verdriet en onbegrip omdat het ziet dat andere gezinnen nog wel intact zijn. Voelt zich in de steek gelaten door ouder(s). Kan scheiding rationeel wel begrijpen, maar emotioneel nog niet verwerken. Ontwikkelt coping mechanismen om emotioneel overeind te blijven.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
In een echtscheiding culmineren zich verscheidene traumatische ervaringen, en is er de hartepijn, het ellendige gevoel van falen, het verdriet, de treurnis, kwaadheid ook, de teleurstelling, de onzekerheid over wat de toekomst brengt en dat allemaal extra gekleurd door het almaar aanwezige stressgevoel.
Je kunt eindelijk terug focussen op jezelf
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Zeg tegen hem dat hij ongeveer drie maanden moet wachten. Zo kan jij de laatste afrondingen van je scheiding regelen. Het is belangrijk dat je je nieuwe liefde wel vertelt hoe je deze situatie wil aanvliegen. Je wil contact houden en je wil hem op de hoogte houden.
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Om de nieuwe relatie na een scheiding alle kans te geven, helpt het om te weten waar je vorige relatie(s) op is vastgelopen. “Bij sommigen begint het pas na een aantal mislukte relaties te dagen dat er een bepaald patroon zit in dat falen. Dan beginnen ze te snappen dat het niet alleen aan die ander ligt.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook als je als biologische vader het kind niet hebt erkend heb je recht op omgang. Dit is wettelijk vastgelegd. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans vastgelegd in een ouderschapsplan.
Zo is de vader die ouderlijk gezag heeft verplicht om bij te dragen in de zorg en opvoeding over het kind. Hij mag ook meebeslissen bij belangrijke aangelegenheden, zoals het verlenen van toestemming voor het aanvragen van een paspoort of het ondergaan van medische behandelingen.
De wet schrijft namelijk voor dat zowel de kinderen als de ouders recht hebben op omgang met elkaar. Ouders hebben zelfs de plicht om aan de omgang mee te werken. De rechter kan een ouder het recht op omgang met het kind slechts ontzeggen indien hiervoor zwaarwegende redenen zijn.