Ga je een boottrailer kopen, dan is het belangrijk te letten op de afmetingen en het gewicht van je boot, het laadvermogen en de maximale belasting van de trailer, de kwaliteit van de materialen en de afwerking, de gebruiksvriendelijkheid en de garantie en service van de verkoper en de fabrikant.
Ongeremde trailers hebben altijd een maximum toegestane massa van 750 kg, dit is inclusief het gewicht van de trailer. Geremde trailers zijn verplicht vanaf 750 kg en gaan tot een maximum van 3.500 kg en zijn kentekenhouder verplicht. Controleer ook of de auto geschikt is als trekkend voortuig.
niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. Steekt deze lading meer dan 1 meter uit, dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord.
De toegestane lengte voor een enkelas aanhangwagen is maximaal 8 meter. Een tandemas aanhangwagen mag maximaal 12 meter lang zijn. En voor de combinatie van auto en aanhangwagen geldt een maximale lengte van 18 meter. Een aanhangwagen mag maximaal 4 meter hoog zijn en 2,55 meter breed, inclusief lading.
Het gemiddelde gewicht van een enkelasser boottrailer is gemiddeld 350 kilo. Er blijft dan nog 1550 kilo over voor uw boot. Haal daar twintig procent vanaf en er komt een maximaal gewicht voor uw boot uit, namelijk 1240 kilo. In combinatie met deze auto en trailer mag uw boot dus niet zwaarder wegen dan 1240 kilo.
Kortom de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen is 90 kilometer per uur. Dit als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Bij een gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Op autowegen en autosnelwegen geldt voor personenauto's en bestelauto's met aanhangwagen een andere maximumsnelheid. Personenauto's en bestelauto's met een aanhangwagen zwaarder dan 3.500 kilo mogen maximaal 80 km/uur rijden en personenauto's en bestelauto's met een aanhangwagen niet zwaarder dan 3.500 kilo: 90 km/uur.
Heb je een vaste ligplaats, dan kan je je gewoon inschrijven bij de gemeente van die plaats. Je adres is dan het dok met het kaainummer waar je boot ligt (of de aanpalende straat). Dat is ook zo als je minstens 6 maanden per jaar op 1 plek verblijft.
Kano, kajak of opblaasbare boot zonder harde bodem en zonder motor, vaart alleen op spierkracht: geen vignet nodig. Roeiboten en zeilboten van een onderwijsinstelling, een opleidingsinstituut of een vereniging: geen vignet nodig. Roeiboot of zeilboot voor privégebruik of voor de verhuur: u hebt een vignet nodig.
Aanhangwagens boven de 750kg moeten een eigen reminrichting ( oplooprem) hebben die dus ook zelf meeremt met het trekkende voertuig. Hier is dan ook een breekkabel aan bevestigd die er voor zorgt dat als de aanhanger losbreekt de handrem wordt aangetrokken en de aanhanger zelfstandig tot stilstand komt.
Je moet een vaarbewijs hebben, een registratiebewijs van de boot, een dodemansknop, reddingsvesten voor iedereen aan boord en een brandblusser van minimaal 2 kilo. Voor andere schepen die minder snel zijn of die kleiner zijn dan twintig meter gelden deze eisen niet.
De meeste pontons in jachthavens zijn voorzien van bevestigingspunten, klampen genaamd, waaraan u uw boot kunt vastmaken. De schoenplaathaak is de meest gebruikelijke manier om een boot aan een steiger vast te maken.
Door die wielwerking is recht achteruit varen met veel schepen lastig en soms zelfs onmogelijk. Maar gelukkig kun je met wat kunst- en vliegwerk zorgen dat het tóch goed komt. Ook als je geen boeg- of hekschroef hebt. Achteruit varen met een links draaiende schroef: weinig gas geven, met het roer naar bakboord.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Ongeremde trailers hebben altijd een maximum toegestane massa van 750 kg, dit is inclusief het gewicht van de trailer. Geremde trailers zijn verplicht vanaf 750 kg en gaan tot een maximum van 3.500 kg en zijn kentekenhouder verplicht.
Trailer voor uw rubberboot gebruiken
Met een medium of heavy trailer voor een rubberboot heeft u plaats voor een gewicht van respectievelijk 160 en 165 kg. Zo kunt u moeiteloos rubberboten tot een lengte van 4,5 meter vervoeren.
Jazeker, op de Nederlandse wateren is het voeren van een bootnaam of kenspreuk verplicht! Volgens het binnenvaartpolitiereglement (bpr) mag een klein motorschip niet deelnemen aan de scheepvaart indien deze niet is voorzien van een naam of een kenspreuk (kreet, leus, zinspreuk).
Heb je een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en een lengte van maximaal 15 meter?Dan heb je geen vaarbewijs nodig. Overschrijdt jouw boot één van deze richtlijnen, dan heb je wel een vaarbewijs nodig.
Wilt u een boot huren, maar hebt u geen vaarbewijs? U mag op alle boten die korter zijn dan 15 meter en minder hard varen dan 20 km per uur zonder vaarbewijs varen. U ziet hier enkele boten waarmee u zonder vaarbewijs mag varen.
Je bent minder beschermd omdat er geen notaris bij komt kijken. Je kan voor een woonboot geen hypothecaire lening afsluiten. Je ligplaats is tijdelijk en moet je dus regelmatig vernieuwen. De kosten bij onverwachte herstellingen kunnen hoog oplopen.
Een woonboot kopen is goedkoper dan een huis kopen. Toch moet je rekening houden met de extra kosten die erbij komen kijken. Naast de concessie en de inrichting van je boot, moet je verzekeringen, belastingen, bijdragen aan de provincie en onderhoudskosten betalen.
Er zijn veel risico's verbonden aan het varen, zoals aanvaringen, kapseizen en verdrinking. Milieu: Pleziervaart kan een negatieve impact hebben op het milieu. Boten kunnen vervuiling veroorzaken, zoals olielozingen en geluidsoverlast. Overbevolking: In sommige gebieden is het water erg druk.
Snelle interventievoertuig
286 PK dieselmotor. Acceleratie (0-100 km/h): 5,6 seconden. Topsnelheid (km/h): 250 km/u.
Wie heeft voorrang op het water? Degene aan stuurboordwal (rechts) gaat voor. Kleine schepen moeten voorrang verlenen aan grote schepen (groter dan 20m), passagiersschepen, veerponten en sleepboten.