Dit doen ze om aan te geven wat hun territorium is. In steden en dorpen is veel meer licht, in dit geval kunstlicht, en dus gaan de vogels daar ook langer in de avond door met zingen dan in het buitengebied.
De merels zingen 's avonds zo lang omdat het langer licht blijft. Als de zon op komt beginnen ze. Veel vogels reageren op het langer worden van het licht. De daglichtlengte wordt door de vogels gemeten en zorgt dat de hypofyse hormonen gaat aanmaken om het paargedrag in gang te zetten.
4/ Zangrepetitie. Merels maken gemakkelijk duidelijk hoe ze zich voelen. Gaande van zacht contact met elkaar houden tot een luide, paniekerige alarmkreet bij potentieel gevaar. Met melodieuze liederen bakenen ze hun territorium af.
Het is dan nog te donker om voedsel te zoeken. Oftewel: een prima tijd om te zingen. Zodra het licht is, stopt de ochtendzang en gaan de dieren op zoek naar voedsel. Sommige vogelsoorten laten ook 's avonds, rondom zonsondergang, nog even flink van zich horen, weet Louwe Kooijmans.
Vogels zingen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Vanaf een half uur voor tot een uur na zonsopkomst zingen zij het uitbundigst. De merel is de eerste vogel die 's ochtends begint met zingen. Zo'n half uur, driekwartier voor zonsopkomst zijn de eerste tonen van deze luidruchtige zangvogel te horen.
Soms laat de merel langdurige monotone klanken horen die als een lichte opgewondenheid / alarm klinken. Of je hoort en ziet het vrouwtje keelklanken maken als ze aan is komen vliegen.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen. Die vangen veel licht.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid.
Flirten door te fluiten
Hoort u 's morgens vroeg een vogel fluiten? Dan kunt u er bijna altijd vanuit gaan dat dit een mannetjes vogel is. Zij willen met hun gezang namelijk de aandacht van vrouwtjes vogels trekken. Daarnaast maken ze met hun gefluit aan andere mannetjes duidelijk dat dit gebied al is ingenomen.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.
Merels eten wormen en insecten maar ze zijn ook gek op de bessen in je tuin. Leg in de winter eens een appel in je tuin en ze zijn voor altijd je vriend. Als een merel aan je gewend is zal hij zich redelijk tam gedragen al blijft hij altijd voorzichtig en op scherp.
Het vrouwtje merel hoor je zelden zingen. De paringszang van de vrouwelijke merel wordt meestal opgewekt door de zang van de mannelijke merel en is heel laag en hoog van toon. Een andere vorm van vrouwelijke merelzang is “schelden”. Deze geluiden worden ook wel sms'en en klammen genoemd.
Merel. De merel staat voor helende krachten, onbevreesdheid, verandering en bescherming van de eigen ruimte.
Maak niet te veel geluid.
Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Schreeuw nooit tegen je vogel. Probeer ook niet te luid of opgewonden te praten in zijn buurt.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
De steenuil. Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies. In het Brabants heet de steenuil 'katuil'. Dat komt door zijn bekendste geluid: een kort, hoog 'miauw'.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.
Vogels zingen vrijwel alleen in het broedseizoen. Dit doen de mannetjes om de vrouwtjes te imponeren en samen een nest te bouwen. Daarom zult u ze vooral horen tussen december en juli met het hoogtepunt van zang tussen eind april en begin juni.
Terwijl hij overdag zingt om indringers te alarmeren, gaat hij 's nachts verder om een vrouwtje te lokken. De luidste, snelste zanger die op de hoogste tak zingt, heeft meer kans op paren. Zodra hij een partner gevonden heeft, stopt de nachtegaal met zijn nachtelijk gezang.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Vogels slapen op de momenten dat ze niet kunnen eten. Dat is lang niet altijd 's nachts. Zaadeters, zoals mezen en vinken, hebben daglicht nodig om hun voedsel te vinden, dus zij slapen wel als het donker is.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Het grootste deel van de Nederlandse merels is standvogel, een ander deel overwintert in Engeland of zuidelijker tot in Spanje en Portugal. In september tot november trekken veel Noord-Europese vogels door ons land, met name 's nachts. Tussen half maart en half april vindt de trek in omgekeerde richting plaats.