Je kan je sauna isoleren met glaswol, rotswol of kurk. Het meest ecologische is kurk, maar dat is ook iets duurder. Zorg voor een dampscherm aan de binnenkant van de sauna, zodat er geen vocht aan de isolatie komt.
Alléén glaswol, Ecose en steenwol kunnen hoge saunatemperaturen goed weerstaan. Als dampremmer in een sauna altijd en alleen een aluminiumfolie toepassen, alle andere dampremmers zullen door de hoge temperaturen niet lang werken en ontstaat er een damplek, met schade door condens tot gevolg.
13 cm is zeker voor een buitensauna een mooie dikte. Brand is in een sauna een reëel risico. Het is dus belangrijk dat de isolatie goed hittebestendig is. Steenwol voldoet aan dit criterium.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Piepschuim is gemakkelijk aan te brengen, doordat het eenvoudig in elke gewenste vorm kan worden gesneden. Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
De normale hoogte van een bank ligt tussen de 40 a 45 cm, zo ook tussen de boven- en onderbank. Het moge duidelijk zijn dat de temperatuur bij het plafond hoger is dan aan de grond. Banken op verschillende hoogte geven het voordeel dat u kunt kiezen welke temperatuur u het fijnst vindt.
De ventilatie van de sauna zorgt voor een betere luchtkwaliteit en voor een betere verdeling van de warmte binnen de ruimte. De plaatsing van een rooster onder de kachel en een rooster schuin tegenover de kachel juist onder de bovenbank geeft een goed ventilerend effect.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
3 Dak en vloerisolatie
Elke deftige woonuitbreiding, tuinkamer of veranda hoort best op een goed geïsoleerde ondergrond / grondplaat te staan. Beoog ook hierin de hoogste isolatie, zeker wanneer het over een woonuitbreiding gaat en verschillende leefruimtes in elkaar doorlopen.
Een bestaande tuinhuis kan je aan de binnenkant isoleren door PUR/PIR of Resol Hardschuim platen tussen dunne houten latten / balken te plaatsen. Om optrekkend vocht tegen te gaan is het ook belangrijk om een laag waterdichte folie te plaatsen. Dit kun je vervolgens afdekken met een nieuwe vloer.
Polystyreen is waterafstotend en ongevoelig voor de aangroei van planten, schimmels en mossen en dus niet onderhevig aan rotting. Daarom wordt polystyreen in de bouw toegepast als isolatiemateriaal ter bescherming tegen hitte, koude of vocht. Het is erg licht van gewicht omdat het voor 98% uit gas bestaat.
Het is vooral de dikte van het materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte wordt buitengehouden. Minerale wol, vooral glaswol van circa 26 cm dikte is zeer goed bruikbaar om je woning te isoleren tegen de warmte.
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.