De capaciteit van een powerbank wordt aangegeven in mAh waarden. Hoe meer capaciteit, mAh, des te vaker je het apparaat kunt opladen. Wanneer je bepaalt hoeveel capaciteit je nodig hebt, is het verstandig om te weten hoeveel vermogen je eigen apparaat heeft.
Over het algemeen geldt dan ook: hoe hoger de capaciteit, hoe langer je de powerbank kunt gebruiken, hoe vaker je jouw telefoon kunt opladen. Een goede vuistregel bij lange vluchten (minimaal 3,5 uur) is om een powerbank te kiezen met een capaciteit van minimaal 10.000 mAh.
Hoeveel dat is, verschilt per laptop. Voor kleinere laptops, zoals Chromebooks, is 45 watt vermogen genoeg. Voor de gemiddelde laptop heb je 60 watt vermogen nodig. Grote MacBooks, met name de Pro modellen, laad je alleen op met een powerbank met 100 watt vermogen.
Dat wordt uitgedrukt in milliampère per uur: mAh. Hoe hoger de mAh des te vaker je een toestel kunt opladen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de output (uitgangsstroom) van een powerbank. Hoe hoger de output, des de sneller kan een toestel worden opgeladen.
De powerbank van de Action is door de Consumentenbond niet als beste getest, maar wordt gezien als de beste koop. Het gaat hierbij om de Pulse Draagbare oplader van de action. Dit is de powerbank met 4400 mAh. Dit betekent dat powerbank action best getest niet klopt als beste oplader, maar als beste koop.
Met deze powerbank zit je nooit meer met een leeg toestel. Deze powerbank beschikt over een capaciteit van 20.000mAh en maakt het mogelijk jouw toestel tot wel 10 keer volledig op te laden. Daarnaast kunnen er 2 apparaten … Powerbank 20.000mAh - Tot wel 7 keer telefoon opladen!
De grotere capaciteit powerbank krachtpatsers zijn hier verzameld. Een powerbank 20.000 mAh biedt voldoende batterijcapaciteit om een gemiddelde smartphone ruim 8 keer op te laden. Een tablet kun je hier ongeveer 2,5 keer mee opladen.
De techniek achter het laden
De accu in een bank is meestal een lithium polymeer of Lithium-ion accu. De nominale voltage van deze accu's ligt rond de 3,7 volt. De accu van je smartphone en tablet zijn van het zelfde type en hebben ook een nominale spanning van 3,7 volt.
Een powerbank is een handig accessoire als je op reis gaat, een lange dag op een festival hebt of gewoonweg niet in de buurt bent van een stopcontact. Een powerbank geeft je de vrijheid om altijd en overal je apparaten op te kunnen laden.
Ja, het is mogelijk om jouw powerbank tegelijk op te laden en te gebruiken.
De powerbank die wel vaak als beste uit de testen van de Consumentenbond kwam was de Anker PowerCore 26800. Dit is toevallig ook mijn nummer 1 van beste powerbanks.
Dit getal duidt aan hoeveel stroom (milliampère) de batterij per uur kan geven. Als er meer stroom van de batterij wordt gevraagd, zal de batterij dus ook sneller leeg zijn. Als je een powerbank van 5600 mAh aansluit op je telefoon van 1000mA, zal de powerbank dus na 5,6 uur volledig leeg zijn.
Ga jij op vakantie met het vliegtuig en neem je jouw powerbank mee? Je mag je powerbank in het vliegtuig mee nemen als de capaciteit 27.000 mAh of minder is. Doe altijd je powerbank in je handbagage, want powerbanks mogen niet in ruimbagage.
Onze winnaar in deze categorie is de Samsung 20Ah Battery Pack, die vrij snel oplaadt en bovendien erg veelzijdig is, met flinke vermogens op USB-A- en -C-poorten.
De Nitecore NPS400 is de krachtigste powerbank in dit rijtje. Het vermogen van 421Wh (117.000mAh) is voldoende om een smartphone 32 keer op te laden, of een laptop 7 keer. Hij is voorzien van verschillende outputs, waardoor je er direct je smartphone, camera, laptop of zelfs tv of projector op inplugt.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het 's nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt.
Als beste getest: Samsung 20.000mAh Battery Pack
Gebruik je de USB-C-uitgang, dan kun je snelladen met maximaal 25W. De capaciteit van deze powerbank bedraagt 20.000mAh, waarmee je je telefoon een keer of vijf of zes van stroom kan voorzien.
Capaciteit: mAh versus Wh
Een capaciteit van 10.000 mAh betekent dat de accu gedurende één uur een stroomsterkte van 10.000 milliampère, ofwel 10 ampère kan leveren.
Plug je smartphone of tablet in de powerbank, en hij is in no-time weer opgeladen. Ideaal voor tijdens een lange reis of festival bijvoorbeeld. Hij is te gebruiken voor vrijwel alle standaard merken, dus ook die van jouw mobiele apparaat.
In theorie dan. Want uit ons onderzoek blijkt dat alle geteste powerbanks minder energie leveren dan ze beloven. Tot wel 40% (Hema), 42% (TP-Link) en 43% (Fresh 'n Rebel) minder. Dat komt doordat er verlies optreedt bij het ontladen door onder meer warmtevorming.
Waarom powerbank kopen? Een powerbank is essentieel voor onderweg, zodat u apparaten kunt opladen wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Zo weet u zeker dat u uw apparatuur altijd zijn voorzien van stroom. Het biedt draagbare stroom voor een actieve levensstijl.