Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.
Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden.
Soorten shoarma
Hoewel shoarma vooral uit de eetcultuur van islamitische landen stamt, wordt in Nederland meestal varkensvlees gebruikt ter bereiding van shoarma. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de lagere kosten en de voorkeur van sommige Nederlanders voor varkensvlees.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Wat is het verschil tussen Döner Kebab en Shoarma? Er bestaat ook een gerecht genaamd shoarma, dat vaak wordt verward met döner kebab. Shoarma bestaat echter uit gegrild vlees dat geserveerd wordt in een pita-broodje of op een plaat, terwijl döner kebab specifiek het vlees is dat gegrild wordt op een spit.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.
Shoarma komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het vlees dat voor shoarmavlees gemaakt wordt kan gemaakt worden rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt shoarma ook vaak van varkensvlees gemaakt.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als 'draaien'. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg.
Als je een broodje shoarma wilt en je blieft alleen maar lamsvlees in plaats van de vies gekruide varkensvleesreepjes, dan moet je aan de shoarmaverkoper 'een broodje shoarma halal' vragen. Varkensvlees is nou eenmaal niet halal, dus dan krijg je in ieder geval géén varkensvlees.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de shoarma zonder boter of olie in 8 min.bruin en gaar.
Mooi gesneden reepjes varkensvlees van de Schouder. Deze reepjes zijn heerlijk gekruid voor een broodje shoarma.
Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent.
De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita. Maar waar de Arabisch-Levantijnse terminologie populairder is dan hun eigen kebab, aarzelen de Turken niet om de naam pita-shoarma op hun etalage te schilderen.
De Kapsalon bestaat uit friet, döner dan wel shoarma, salade en gesmolten kaas in een aluminium bakje. De Kapsalon wordt vaak gegeten na het uitgaan om een kater tegen te werken. Dit komt omdat dit voedsel veel vet bevat. De Kapsalon is vaak te vinden in Turkse grillrooms en cafetaria's.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht en wordt traditioneel van varkensvlees gemaakt.
Eerstekeus varkensvlees, gemarineerd en vermengd met verse groenten (rode paprika, groene paprika en ui). Het gehakt is makkelijk en snel klaar te maken en verrast u met zijn heerlijke smaak.
Een pitabroodje, ook wel shoarmabroodje genoemd, is een plat broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden, zodat er een soort 'zakje' ontstaat, waarin gyros of shoarma wordt gestopt.
NL: Syriërs houden van shoarma. DE: Syrier mögen Shawarma. NL: De shoarma was te gaar. DE: Das Shawarma von Tisch zehn war zu gar.
De hoeveelheden gevonden vlees per portie shoarma lagen tussen 63 en 168 gram, gemiddeld 120 gram, wat op zich al een behoorlijke hoeveelheid vlees is voor een tussendoormaaltijd.