Een toolboxmeeting kan over alles gaan wat met betrekking tot Arbo- en milieuzaken met het dagelijkse werk te maken heeft. De inhoud ligt dus niet vaste en kan zeer uiteenlopend zijn. Een toolboxmeeting heeft meestal een specifiek onderwerp dat aan de orde komt. Kies een actueel onderwerp.
Toolbox als verplichting vanuit de wet
De definitie van een toolboxmeeting vanuit de VCA-norm is als volgt: “Een Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu-bijeenkomst waarin leidinggevenden en medewerkers van gedachten wisselen over deze onderwerpen.
Een toolboxmeeting is een kort veiligheidsoverleg wat periodiek gehouden wordt met als doel de veiligheid op de werkvloer te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Tijdens dit overleg staat een veiligheidsonderwerp centraal dat voor jouw organisatie en medewerkers relevant en actueel is.
Word bewust van de gevaren en risico's
Voor VCA-gecertificeerde bedrijven zijn minimaal vier toolboxmeetings per jaar verplicht. Globaal gezien worden deze dus elk kwartaal gehouden.
Een toolboxmeeting is een (kort) moment waar een bepaald veiligheidsconcept in de kijker wordt gezet binnen een team of afdeling. Hier worden vaak begeleidende afbeeldingen, video's of grafieken gebruikt alsook concrete voorbeelden uit het bedrijf in kwestie of een ander bedrijf in de sector.
Een toolboxmeeting duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en gaat over een actueel onderwerp dat invloed heeft op de veiligheid en gezondheid van medewerkers.
Is een toolboxmeeting verplicht? Voor VCA-gecertificeerde bedrijven zijn toolboxen verplicht. Bedrijven met VCA petrochemie en VCA** certificering moeten minimaal tien toolboxen per jaar organiseren, VCA* bedrijven minimaal vier per jaar.
Voor bedrijven met VCA* of VCA** zijn er minimale eisen voor de frequentie van deze toolboxmeetings: voor VCA* minstens vier keer per jaar en voor VCA** minstens tien toolboxmeetings per jaar.
toolbox zelfstandig naamwoord
I keep spare parts in my toolbox. Ik bewaar vervangende onderdelen in mijn gereedschapskist. I have put the pliers in my toolbox. Ik heb de tang in mijn gereedschapskist gestopt.
Het principe van toolboxmeeting is dat door middel van een korte tekst of presentatie een discussie wordt uitgelokt die de mensen aanzet tot nadenken over het veilig handelen tijdens het uitoefenen van hun dagelijkse taken. De reacties die door de werknemers gegeven wordt, kan voor een bedrijf ook van waarde zijn.
Toolboxmeetings, of VGM-overleg, zijn bedoeld om de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers te bevorderen en gedachten uit te wisselen omtrent VGM-zaken. Er dient namelijk continu aandacht te zijn voor VGM binnen het bedrijf met als doel om de motivatie voor VGM te bevorderen.
In veel bedrijven zijn toolboxmeetings belangrijke instrumenten om te zorgen voor meer kennis en veiligheid. En natuurlijk om ervoor te zorgen dat werkzaamheden goed en veilig worden uitgevoerd. Toolboxmeetings zijn voor veel bedrijven verplicht. Soms per kwartaal, soms vaker.
Een goede toolbox vereist een goede planning.Dit betekent dat de toolbox ruim van tevoren gepland en gecommuniceerd dient te worden. Er moet met zorg een hoofdonderwerp worden gekozen, men moet nadenken over wat er verteld moet worden en dit dient goed te worden voorbereid.
VGM-introductie: • VGM-beleid van het bedrijf • Algemene risico's op het werk • Algemene veiligheidsregels en –voorschriften • Persoonlijke beschermingsmiddelen • Melding van onveilige situaties en handelingen • Hoe te handelen bij ernstig letsel • Hoe te handelen in geval van nood • Hoe te handelen bij klachten • ..
Minimaal vier toolboxen per jaar voor VCA*
Elk VCA*-gecertificeerd bedrijf is verplicht om minimaal vier toolboxen per jaar te houden om aan de bepalingen van VCA te voldoen. Doorgaans houden bedrijven met deze verplichting dus elk kwartaal een toolbox. Daarbij wordt vaak gewerkt met een agenda.
WAAROM VCA BEDRIJFSCERTIFICERING
Veel bedrijven besteden opdrachten uit aan aannemers. Wanneer het bedrijf van een aannemer VCA gecertificeerd is, dan mag de opdrachtgever erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu (VGM) niet in gevaar brengen.
De Arbowet stelt verplicht dat een werkgever zijn werknemers moeten voorlichten over de werkzaamheden die ze verrichten, de risico's die eraan verbonden zijn en van de maatregelen die erop gericht zijn deze risico's te voorkomen of beperken.
Als meerdere werkgevers actief zijn op een bouwlocatie, moet er in veel gevallen een Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) zijn. In een V&G-plan beschrijft een opdrachtgever hoe hoofd- en onderaannemer(s) samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen zij treffen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.
Als VGM-coördinator help je een werkgever bij het borgen en verbeteren van de arbeidsveiligheid, gezondheid van medewerkers en het regelen van milieuzaken.
Als teamleider heb je andere verantwoordelijkheden dan werknemers zonder leidinggevende rol. Je hebt meer invloed op beslissingen, kunt richting geven aan het team en hebt de mogelijkheid om anderen te motiveren en te ontwikkelen. Bovendien gaat dit vaak gepaard met een hoger salaris en nieuwe doorgroeimogelijkheden.
Als leidinggevende ben je vaak verantwoordelijk voor het bereiken van een bepaald doel. Leidinggeven draait niet alleen om het aansturen van mensen. Je zorgt ondertussen ook voor een goede samenwerking binnen je team en je motiveert en ondersteunt mensen om uiteindelijk het doel te bereiken wat je voor ogen had.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van het VGM-plan ontwerpfase. Het VGM-plan ontwerpfase bevat de algemene projectgegevens en de aan het project verbonden risico's in de verschillende levensduurfasen van het bouwwerk, die voor de uitvoerende en eigenaar van het bouwwerk relevant zijn.
Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen.