Colenbrander in zijn 'Gedenkstukken der algemeene geschiedenis van Nederland over de jaren 1789 tot 1795' gepubliceerd en uit de inleiding van zijn 'De Bataafsche Republiek', dat er een aantal patriotten in Nederland waren die in correspondentie stonden met de uitgewekenen te Brussel en te Parijs.
Op 10 mei 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck ingehuldigd als eerste staatshoofd van Nederland (dat toen overigens het Bataafse Gemenebest heette).
Aan het einde van de achttiende eeuw komen de patriotten in opstand tegen de Oranjes. Stadhouder Willem V vlucht en in 1795 verandert de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek.
Aanvankelijk kon de stadhouder, prins Willem V, de patriotten te verdrijven; maar in 1795 bezetten Franse troepen de Nederlanden. Zij noemden Nederland de Bataafse Republiek, en zorgden in 1796 voor het eerste gekozen parlement.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Wist je dat? Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië. Nederland was er de baas. De VOC stuurde steeds schepen naar Indië die vol specerijen terugkwamen.
Het Koninkrijk Holland (toenmalige spelling: Koningrijk Holland) was de officiële naam van Nederland tussen 1806 en 1810.
In 1806 plaatste de Franse keizer zijn broer Lodewijk op de troon van wat het 'Koninkrijk Holland' ging heten. Hiermee werd definitief de weg naar een monarchaal, centralistisch bestel ingeslagen.
Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830). Maar pas op 19 april 1839 aanvaardde de Nederlandse koning Willem I het scheidingsverdrag tussen Nederland en België.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
De Nederlanden werden langzamerhand gekerstend en door verschillende Germaanse stammen gekoloniseerd. In het oosten vestigden zich de Saksen, in Midden- en West-Nederland vormden de Friezen een sterke macht, en in het binnenland woonden de Franken. Die verdeling is vandaag nog in de Nederlandse dialecten te vinden.
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
Koninkrijk Holland (1806-1810)
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
1795 : Bataafse Republiek is een Franse vazalstaat.
Eerst als de vazalstaat van de Bataafse Republiek, daarna als Koninkrijk Holland onder Lodewijk Napoleon, en daarna als deel van Napoleons keizerrijk.
Twee Nederlandse staten ontstonden: het Katholieke, Spaanse of Koninklijke Nederland - later Oostenrijks - en het Verenigd Nederland of Republiek der Verenigde Provinciën met calvinistische signatuur. Officieel droegen zij respectievelijk de benamingen 'Païs Bas' en 'Verenigde Provinciën'.
De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht.
De Nederlanden, Frans-Lotharingen en de Elzas kwam onder de naam hertogdom Lotharingen aan Lotharius II toe. Het hertogdom Lotharingen viel vervolgens verder uiteen in verschillende bestuursgebieden, die met de naam hertogdom of graafschap werden aangeduid.
Ook wordt er druk gesleuteld aan de eerste Nederlandse Grondwet. Terwijl de commissie een zo democratisch mogelijke grondwet probeert op te stellen, wil Willem Frederik de macht naar zich toetrekken. In 1815 wordt het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uitgeroepen.
bondgenoten, die ook wel werden aangeduid als 'het Nederland der Zeven Republieken'. Het ging om zeven ministaatjes die onderling overlegden over kwesties van gemeenschappelijk belang (vooral buitenlandse politiek) en gezamenlijk een deel van het land rechtstreeks bestuurden.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
In die tijd woonden er een paar stammen in Nederland. Zo had je de Friezen, de Bataven, de Cananefaten, de Tubanten en nog veel meer. Al die stammen van Keltische en Germaanse afkomst hadden geen algemeen leider en in Nederland was het dan ook een zooitje.