De rookplek moet wel voldoen aan de volgende eisen: De rookruimte mag niet aan het gebouw grenzen of eraan bevestigd zijn (bijvoorbeeld een afdakje).De rookruimte mag niet op het gebouw staan.De rookruimte mag niet in het gebouw zitten.
Vanaf 1 januari 2022 mag u in uw bedrijf geen rookruimte meer hebben. Deze maatregel vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord van 23 november 2018.
De norm voor roken is dat je het beste voor jezelf zorgt als je helemaal niet rookt. Dus ook niet af en toe of een e-sigaret of waterpijp (shisha). Het roken van tabak via een waterpijp is net zo schadelijk als het roken van sigaretten.
Publieke ruimtes
Je kunt hierbij denken aan ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, theaters, congresgebouwen, luchthavens, jeugdhonken,etc. Maar ook een overdekt winkelcentrum. Sinds 1 juli 2021 zijn ook de rookruimtes in deze publieke ruimtes verboden.
Roken in privéruimten
Het verbieden van roken in eigen privéruimten, inclusief balkon of terras, is daarentegen niet mogelijk. In dat geval kun je alleen denken aan bepalingen tegen overlast of schade. Overlast betekent: dat anderen last hebben van het roken.
Ja, u kunt roken onder werktijd verbieden. U kunt in uw personeelsreglement opnemen dat het onder werktijd niet is toegestaan te roken. Let er wel op dat de wettelijke pauzes niet onder werktijd vallen.
Het is sinds 1 juli 2023 verboden om e-sigaretten met smaakjes en navulvloeistoffen met smaakjes te produceren. Tot 1 januari 2024 geldt een uitverkooptermijn en mogen winkels hun voorraad verkopen.
Bij een eerste overtreding van het rookverbod wordt een boete opgelegd van € 600,-.Dit kan bij meerdere overtredingen oplopen tot € 4.500,-.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Andere factoren spelen een cruciale rol: de cultuur van tabaksgebruik, de sociale determinanten van gezondheid, de sterke verslaving die roken is, maar ook het bewuste productdesign van de tabaksindustrie: sigaretten worden ontworpen om potentiële rokers te verleiden en regelmatige rokers verslaafd te houden.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw.Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
Geen boete
Uiteindelijk moeten op alle plekken in de stad waar roken ongewenst is tegels komen te liggen, waarop staat dat het een rookvrij gebied is. Dat heeft overigens niet de status van een rookverbod. Rokers krijgen dus geen boete als ze in een rookvrije zone een sigaret opsteken.
Mensen die toch roken in een auto waar een kind in zit, kunnen een boete van 200 euro verwachten.
Vanaf 1 juli 2023 gaan het minimumloon en uitkeringen omhoog. Verhuurders kunnen de huur verhogen. U moet betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. En de belasting op brandstof gaat weer omhoog.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
De NVWA controleert het rookverbod in de horeca.
Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes. Een werkgever is ook niet verplicht om tijd of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel.
Thuis roken is verleidelijk, omdat het op veel plaatsen verboden is. Maar het is niet voor niets verboden.
Rokende buren kunnen een bron van irritatie zijn
Wanneer de wind verkeerd staat en de roosters open, is de kans groot dat de rook al snel opgemerkt wordt. Daarbij komt deze rook via kleine openingen in de muren of tussen de kozijnen door naar binnen.
Roken in de kamer is verboden. Ook vapen / elektrische sigaretten zijn verboden binnenshuis.
Als je rookt waar je kind bij is, heeft je kind meer kans op: benauwdheid en astmatische klachten • verkoudheid en luchtweginfecties • oorontsteking • rode en prikkende ogen • hersenvliesontsteking • longen die zich minder goed ontwikkelen. Soms krijgen kinderen niet meteen klachten door meeroken.