Om de leeftijd van de auto te bepalen wordt gekeken naar de eerste ingebruikname van het voertuig. Een wagen die de leeftijd van 40 jaar overschrijdt, maar pas in gebruik werd genomen minder dan 40 jaar geleden, komt niet in aanmerking voor de oldtimer regeling. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden.
Oldtimers moeten voortaan 30 jaar oud zijn. Er is nieuws uit de kleine wereld van de oldtimers en youngtimers. Vanaf 1 januari 2023 zal een voertuig 30 jaar oud moeten zijn om bij de DIV op een O-plaat te worden ingeschreven, en niet 25 zoals tot nu toe het geval was.
Je mag dus geen handelsdaden verrichten met je oldtimer, zoals de auto tegen betaling als taxi of ceremoniewagen gebruiken.Je oldtimer mag je ook niet gebruiken als bedrijfsvoertuig. Wil je helemaal geen beperkingen? Dan kun je je wagen technisch laten keuren voor dagelijks gebruik.
Als er geen gordels zijn – oldtimers van vóór 1971 zijn vrij van gordelplicht – dan mogen alle passagiers achterin los worden vervoerd behalve kinderen tot 3 jaar. Die mogen niet worden vervoerd. Oudere lezers moeten even de oude kinderzitjes die je zonder gordel kon gebruiken, vergeten.
De oldtimerkeuring omvat een volledige technische keuring van het voertuig, zoals uitgevoerd bij een "gewone" periodieke keuring, echter ZONDER: nazicht op gelijkvormigheid;ophangingstest en controle op de afstelling van de lichten (voor zover de eerste inschrijving van het voertuig vóór 15/06/1968 ligt);
Alle personenvoertuigen en aanhangwagens ingeschreven voor dagelijks gebruik moeten één of twee rode mistachterlichten hebben. Ze moeten geplaatst zijn op een hoogte tussen 25 cm en 120 cm. Voor voertuigen ingeschreven als oldtimer is dit enkel verplicht indien ze er origineel op waren voorzien.
Als je motor al een oldtimer is, moet de verkoper niet langs de technische keuring gaan. Het is ideaal als je een gelijkvormigheidsattest hebt, maar als je deze niet hebt kan je alsnog je voertuig als oldtimer laten inschrijven.
Volwassenen en autogordels
Volwassenen moeten voorin en achterin de auto de autogordel om.
De autogordel op de voorste zitplaatsen moeten, indien aanwezig, verplicht worden gedragen vanaf 1 juni 1975. Het gebruikmaken van autogordels voor passagiers op de achterbank van personenauto's is verplicht sinds 1 april 1992. Sinds 1993 is het dragen van een autogordel ook verplicht tijdens achteruitrijden.
Boetes en sancties
Een boete variërend van 30 tot 500 euro (vermenigvuldigd met 8 opdeciemen). Een werkstraf. Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Een rijverbod dat afhankelijk wordt gesteld van het opnieuw afleggen van theorie- of praktijkexamens, of het ondergaan van een specifiek onderzoek.
In dit artikel leggen we uit waarom dat “meestal” geen goed idee is. In de koudere maanden van het jaar is het niet verstandig om met uw oldtimer de weg op te gaan. De winterse weersomstandigheden kunnen namelijk fragiele onderdelen van uw oldtimer beschadigen, waardoor ook de kans op ongelukken toeneemt.
Tot juni 2013 bleef het gebruik van een oldtimer met O-plaat verplicht beperkt tot proefritten binnen een straal van 25 kilometer, tussen zonsopgang en –ondergang en in het kader van een toegelaten manifestatie of om zich naar de toegelaten manifestatie te begeven. Sinds juli 2013 mogen oldtimers dag en nacht rijden.
Dekkingen oldtimerverzekering
Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Wel is het zo dat je bij een oldtimer verzekering geen schadevrije jaren kan opbouwen. Je krijgt dus geen korting op je maandelijkse premie als je een jaar geen schade hebt gereden met je oldtimer.
Vanaf 1 januari 2023 moet een voertuig de leeftijd van 30 jaar bereikt hebben om de titel van oldtimer en een "O"-kentekenplaat te krijgen. Nu is dat nog 25 jaar.
Alle oldtimers die in 2014 geen vrijstelling kregen, zijn dan de 40 jaar gepasseerd. Eén van de eisen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling is dat oldtimers in december, januari en februari op privéterrein staan. In deze periode is het niet toegestaan om de weg op te gaan met de oldtimer.
U kunt een ontheffing van het verplicht gebruik van een gordel of autokinderzitje aanvragen.Dat doet u bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR.
Het dragen van de veiligheidsgordel is in alle Europese landen verplicht. In België is hij verplicht sinds 1975 voor de inzittenden vooraan, en sinds 1991 voor de personen achteraan. Hoe meer (passieve) veiligheidsmechanismen toegepast worden, hoe meer de inzittende beschermd wordt in geval van impact.
Op de plaats waar een airbag zit, mogen geen kinderen vervoerd worden in een autostoeltje dat tegen de rijrichting in moet worden geplaatst, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Een driepuntsgordel als heupgordel gebruiken, mag niet.
Ook een taxichauffeur is verplicht om zijn gordel te dragen. Echter, als je klanten vervoerd tegen contante betaling heb je ontheffing van de gordelplicht. Deze uitzondering is gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.
Het dragen van een autogordel is verplicht, voor zowel de bestuurder als de passagier. Draag je de gordel niet? Dan wordt er sinds 2023 een boete van 169 euro uitgeschreven, in 2022 was dit bedrag nog 159 euro. Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB.
Het staat wat omslachtig omschreven op de website van de overheid, maar het komt er op neer dat iedereen zijn eigen boete betaalt voor het niet dragen van een gordel, behalve als de overtreder jonger is dan 12 jaar.
Oldtimers worden immers weinig gebruikt. Wie een auto van meer dan 30 jaar in het verkeer brengt, betaalt eenmalig 46 euro BIV en jaarlijks 42 euro verkeersbelasting. Het bedrag wordt elk jaar geïndexeerd.
Juridisch / Een oldtimer inschrijven
Indien u uw oldtimer om het even waar en wanneer wilt kunnen gebruiken, moet u hem als een gewone auto inschrijven en dus de standaard technische keuring laten ondergaan. Welke vorm van inschrijven u ook kiest, u betaalt sowieso minder belastingen.
Hoe moet ik een oldtimer inschrijven? Zoals reeds meegegeven, dient jouw wagen minstens 25 jaar oud te zijn. Je kan jouw wagen pas inschrijven nadat die een technische keuring is ondergaan. Na die keuring krijg je een keuringsbewijs, een oldtimerattest en een aanvraagformulier voor de inschrijving.