Kamerplanten kun je het beste voor een raam op het westen of het oosten plaatsen. Let wel op dat een plant niet in de directe volle zon staat.
Ze hebben minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien het beste op een plek dichtbij een raam op het zuiden, want daar komt het meeste zonlicht naar binnen. Kleinere planten kun je zelfs op de vensterbank zetten.
In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten.Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust. Wij zetten de beste planten voor in de slaapkamer op een rijtje.
Graslelie zuivert de lucht
Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Planten in de keuken kunnen prima. Ze filteren namelijk de lucht, zodat schadelijke stoffen verwijderd worden en de luchtvochtigheid hoger wordt. Ook in de keuken kan je dit dus goed gebruiken.
Aloe vera: topper onder zuurstofproducerende kamerplanten!
De plant produceert vooral 's nachts zuurstof: een ideale plant voor op de slaapkamer dus. Behalve dat Aloe vera zuurstof produceert, haalt hij ook nog eens verschillende schadelijke chemische stofjes uit de lucht.
Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'. Dat is best indrukwekkend.
Zeker in de zomer kan standplaats bij een raam op het westen en erg warme en lichte plek vormen. Kijk daarom vooral bij de aanschaf van een plant of ze geschikt zijn voor zonnige tot eventueel half schaduwrijke plaatsen, zoals alocasua, zamioculcas zamiifolia, ficussoorten, bromelia, aralia, dieffenbachia en rhipsalis.
Je mag de grond dan lekker nat houden, zolang het water zich maar niet ophoopt onderin de pot. Om de grond goed nat te houden kun je het beste 2x per week wat water geven, dit hoeft overigens niet altijd heel veel te zijn. Jouw kamerplant heeft in het voorjaar en de zomer meer water nodig dan in de herfst en winter.
Donkere hoekjes – Bromelia, Orchidee, Calathea, Sierasperge, Vrouwentong, Varens, Aloë Vera, Venushaar, Graslelie, Lepelplant, Tillandsia, Bamboe het zijn allemaal planten die je zonder probleem in je badkamer kan zetten, want de badkamer, zo blijkt al langer uit de woonbladen, is ontdekt als groene ruimte.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.