Rond de 10 maanden slaapt je baby nog steeds gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Een goede slaper kan in de nacht ongeveer 11 uur achter elkaar slapen. Overdag is nog ongeveer 3 uur slaap nodig. Ook kan je kind nu 3 uur achter elkaar wakker zijn.
Dutjes schema baby 10 maanden
De wakkertijd van je baby is bij 10 maanden ongeveer 2,5 uur. Maar als je kind goed geslapen heeft, kan hij na de middagdut gemiddeld 4 – 4,5 uur wakker blijven. De namiddagdut is dan niet meer nodig en je baby heeft genoeg aan 2 dutjes overdag.
Geleidelijk aan worden baby's nog maar 2 tot 3 keer wakker voor voeding. Meer dan de helft van de kinderen van 6 maanden slaapt 's nachts 6 à 8 uur aan één stuk. Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur.
De slaapregressie is vaak een tijdelijk verschijnsel. Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie duurt, zo ook rond de leeftijd van 12 maanden. Het kan een paar dagen maar het kan ook een paar weken duren.
Overdag: zo'n 5 uur slaap
Benieuwd hoeveel slaap jouw baby van 10 weken nodig heeft? Het gaat om zo'n 5 uur, in de periode van 6:30 uur tot 18:30 uur. Uiteraard kan dit van baby tot baby verschillen, dus als je kleine wat meer of juist wat minder slaapt is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Aan de volgende signalen merk jij dat je peuter nodig een middagdutje nodig heeft. Je peuter is uitgeput op zijn of haar normale bedtijd.Jouw peuter stribbelt enorm tegen als je hem of haar naar bed wil brengen.Onstabiel humeur.
In het kort: Overdag: 2,5 tot 3 uur. s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur. Totaal: ongeveer 14 uur per dag.
Met de nieuwe vaardigheden is de kans groot dat je baby 's nachts ook meer gaat bewegen. Tijgeren, heen en weer rollen, zichzelf overeind trekken: sommige baby's gaan het hele bedje door. Je baby gaat van 3 naar 2 slaapjes overdag. Nu je baby wat ouder is, kan hij langer wakker zijn.
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Bijna alle baby's krijgen te maken met hazenslaapjes. Sommige baby's beginnen met 8 weken hazenslaapjes te slapen, terwijl andere baby's pas rond de leeftijd van 3-4 maanden met hazenslaapjes beginnen.
Volgens het slaapritme van een baby van 10 maanden zijn 2 dutjes per dag van 30 tot 60 minuten voldoende om de dag comfortabel en blij door te komen. In de nacht slaapt je baby vaak tussen de 7 en 10 uur. De meeste baby's van 10 maanden oud zijn tussen 7 en 9 uur in de avond klaar voor de nacht.
Hoeveel melkvoedingen je nog geeft, hangt af van je kind. Voeden op verzoek blijft het beste. 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden.
De meeste baby's van 10 maanden eten één of twee boterhammen per dag. Merk je dat je baby na de boterham nog honger heeft? Dan kun je hem gerust nog een halve of hele boterham geven. Een broodkorst als tussendoortje is ook prima.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Vanaf 9 tot 12 maanden ontwikkelen de meeste kinderen eenkennigheid. Dat is normaal. Eenkennigheid wil zeggen dat een kind zich maar bij een of twee opvoeders veilig voelt en angstig reageert op anderen. Kinderen die eenkennig zijn, worden bang wanneer ze vreemden zien, gaan huilen, en kruipen tegen hun ouders aan.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Veel ouders merken rond de leeftijd van 10 maanden dat het slaapgedrag van hun baby verandert. Een baby van 10 maanden maakt veel fysieke en mentale ontwikkelingen door en dit kan invloed hebben op het slaapritme of slaapgedrag.
Voorbeeld voedingsschema baby 10 maanden
Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150 – 200 ml opvolgmelk per fles. 2 à 3 keer per dag een maaltijd vaste voeding (1 à 2 keer brood en een avondmaaltijd). Tussendoor groente- en/of fruithapje.
Rond de leeftijd van twee jaar groeien de meeste kindjes uit hun slaapzak, een dekbed is dan meer geschikt. Ook krijgen kindjes de behoefte om nog vrijer te bewegen en vinden zij een pyjama dan fijner (of stiekem gewoon veel leuker!).
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Vooral bij kinderen zijn kortere nachten schadelijk. Een vermoeid kind presteert slechter op school, is emotioneel onstabieler, heeft meer kans op overgewicht. Het slaaptekort zou mee aan de basis liggen van de stijging in het aantal kinderen met ADD of ADHD.