Als je geen mobiel nummer hebt, kun je altijd kiezen voor WhatsApp Web op je tablet, smartphone of pc en berichten, foto's en spraakberichten blijven uitwisselen met je vrienden, zelfs zonder SIM-kaart.
Om WhatsApp Web op je tablet te kunnen gebruiken zonder simkaart, gewoon je moet Google Chrome downloaden als browser en een nieuw tabblad openen. Daar moet je naar WhatsApp Web gaan en wanneer het wordt geopend, vind je een link om de app te downloaden van de Android Store, Google Play.
Helaas moet je wel een echt telefoonnummer gebruiken–van jou of iemand anders–om je aan te melden bij Google Voice. Je zult dus in ieder geval tijdelijk toegang moeten hebben tot een echt telefoonnummer om je Google Voice-account aan te maken, zodat je je daarna kunt aanmelden bij WhatsApp zonder nummer.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is verbinding met internet. Ook kun je in WhatsApp eenvoudig groepen maken. Zo blijf je gemakkelijk in contact met een hele groep mensen. WhatsApp heeft het sturen van SMS-berichten bijna verdrongen.
Je hebt een (goede) internetverbinding nodig
Maar als je onderweg bent, heb je een abonnement met mobiele data nodig. Als je dit niet hebt, kun je ook niet bellen via WhatsApp.
Je WhatsApp-account kan maar met één nummer op één telefoon zijn geverifieerd. Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Een tekstbericht kost je bijna niets. Dit is zo'n 1 à 2 KB per bericht. Dat betekent dat je binnen 1 MB zo'n 500 tot 1000 tekstberichten kunt versturen. Stuur je ook vaak foto's via Whatsapp, dan lopen de kosten al wat verder op.
Dit komt omdat je de app van WhatsApp niet tegelijkertijd op je telefoon én tablet kunt gebruiken. Zodra je op je tablet inlogt op het WhatsApp-account van je telefoon, kun je de WhatsApp-app op je telefoon niet meer gebruiken. Goed om te weten: je hebt altijd een telefoonnummer nodig om WhatsApp te gebruiken.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
Bijzonder is dat je Threema volledig anoniem kunt gebruiken. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mailadres op te geven. Doe je dat wel, dan kan Threema je helpen bij het vinden van bekenden die de dienst al gebruiken.
Alle iPhone toestellen werken zonder aanwezige simkaart. Na het activeren van je toestel heb je gewoon toegang tot de iPhone en applicaties. Voor het activeren heb je echter wel een simkaart nodig.
Wanneer je een prepaid simkaart gebruikt is het voordelig om WhatsApp te gebruiken. Je hebt hiervoor niet de nieuwste en duurste smartphone nodig. De meeste prepaid telefoons van tegenwoordig zijn voorzien van mobiel internet en hebben de mogelijkheid om apps zoals WhatsApp te installeren.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
WhatsAppen gaat geld kosten. iPhone-gebruikers moeten jaarlijks gaan betalen om de app te gebruiken. Bij WhatsApp voor Android en Windows Phone is dit al het geval, na een gratis proefjaar. iPhone-gebruikers betalen niet alleen 0,89 cent voor de aanschaf, maar ook jaarlijks een bedrag om de dienst te gebruiken.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
De functies Laatst gezien en Online laten je zien wanneer je contacten voor het laatst gebruik hebben gemaakt van WhatsApp, of dat ze nu online zijn. Als een contact online is, betekent dit dat je contact WhatsApp open heeft staan op de voorgrond van diens toestel en verbonden is met het internet.
WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om je 'nu online'-status volledig af te schermen. Dat kon al wat betreft de 'voor het laatst gezien'-status, maar gebruikers vonden dat dat nog niet genoeg privacy bood. De WhatsApp-specialisten van WABetaInfo schrijven dat de functie eraan komt voor Android, iOS, macOS en Windows.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
(What's)Appen doe je via een app op een smartphone. Met de telefoon stuur je korte berichtjes naar elkaar, en dat gaat dan meestal om een vriend(in) of familielid. Chatten doe je op een computer, laptop of tablet, en dat gaat via een internetwebsite. Via die website wissel je korte berichtjes met een ander persoon.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.