Waar ligt Lapland? Lapland is geen land met duidelijk afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het gebied in Noord-Scandinavië, waar rendieren leven, Lapland genoemd. Dit is in feite het gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) dat boven de poolcirkel ligt.
Lapland is een regio in Finland, het is de grootste regio van het land. Een bezoek aan Finland tijdens de kerstperiode is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rovaniemi. De stad ligt niet alleen op de Poolcirkel, maar het ligt ook vlakbij de woonplaats van de Kerstman.
Zonder overstappen op uw bestemming
Het Pure Noorden is veel dichterbij dan je denkt. Voigt Travel vliegt je in nog geen 3 uur van Amsterdam naar Fins Lapland, ter hoogte van de poolcirkel of nog noordelijker! Al sinds 2003 voeren wij een eigen rechtstreekse vlucht in combinatie met onze winterreizen naar Scandinavië.
Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
In Fins Lapland is Fins de officiële taal. Het Fins is een Fins‑Oegrische taal, verwant aan het Hongaars, voor Nederlanders bijna onmogelijk om te leren. In Zweeds Lapland spreekt men Zweeds en in Noors-Lapland wordt voornamelijk Noors gesproken, twee talen die een stuk dichter bij het Nederlands liggen.
Hoe koud is het in Lapland in de winter? In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
De beste prijs voor een enkele vlucht naar Lapland vanaf Nederland was in de afgelopen 72 uur € 143 (Amsterdam Schiphol naar Rovaniemi). De beste prijs voor een retrourvlucht naar Lapland vanaf Nederland was in de afgelopen 72 uur € 144 (Amsterdam Schiphol naar Rovaniemi).
Lapland is helaas vanuit Nederland niet met een directe vlucht te bereiken. Toch is een reis naar Lapland het snelst met het vliegtuig. Vanuit Schiphol kun je met één tussenstop vliegen op Kuusamo, Rovaniemi, Kittilä, Ivalo en Kemi. Voor onze reizen naar Ruka zal je vliegen op Kuusamo.
Veel mensen denken dat Lapland alleen in Finland ligt, maar dan mis je toch echt een prachtig deel van Zweden (misschien wel het mooiste deel!). Speciaal voor iedereen die in Zweeds Lapland het noorderlicht wil zien is er in Abisko het noorden het Aurora Sky Station gebouwd.
Er zijn in Lapland drie internationale vliegvelden te vinden. De grootste en bekendste is die bij het plaatsje Rovaniemi, maar ook de andere Ivalo en Kittila worden met regelmaat aangedaan door verschillende maatschappijen.
Lapland beslaat in Zweden een kwart van het land en heet in het Zweeds Lappland. In Finland wordt Lapland Lappi of Lapin Maakunta genoemd. Hier loopt Lapland van Rovaniemi, dat op de Poolcirkel ligt, door tot aan de grens met Noorwegen.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Sneeuw- en ijstijd
In het hoge noorden van Lapland vallen de eerste sneeuwvlokken vaak al in september. Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari.
Daar heb je gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora. Wanneer je de meeste kans hebt om de aurora in Groenland te aanschouwen hangt af van je locatie.
De winterperiode in Lapland loopt van december tot maart en kan extreem koud zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen de -10oC en -5oC. Vaak zijn de avonden en nachten nog iets kouder. Heel af en toe daalt het kwik tot maar liefst -40oC!
Werk met laagjes kleding als je naar Lapland gaat
Wij dragen elke dag drie lagen kleding en doen een laag uit als het warm wordt. Bij sommige activiteiten krijg je een vierde laag van de organisatie in de vorm van een overall, die hoef je zelf dus niet mee te nemen.
Het is belangrijk dat je je handen en voeten goed beschermt tegen de kou. Ze moeten droog blijven en beschermd worden tegen wind en regen. We raden je aan om geen katoenen handschoenen te dragen, omdat deze vocht vasthouden. Wanten (geen vingerhandschoenen) houden de meeste warmte vast.