Werknemers en bezoekers beschikken over het recht om camerabeelden in te zien. Daarnaast geeft de AVG hen het recht om vergeten te worden. Ook gelden er beperkingen op de verwerking van het beeldmateriaal. Bijvoorbeeld mogen de beelden maximaal 4 weken bewaard blijven.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Bewaartermijn camerabeelden
De ondernemer mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken. Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag de werkgever de betreffende beelden bewaren tot dit incident is afgehandeld.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Gemeenten mogen, als dat noodzakelijk is, camera's gebruiken om toezicht te houden op openbare plaatsen en zo de openbare orde te handhaven (regulier cameratoezicht). De politie mag de camerabeelden gebruiken voor de handhaving van de openbare orde en, bij incidenten, om strafbare feiten op te sporen.
Met Live View kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is de politie direct op de hoogte als er een inbraak of overval (of ander gewelddadig delict) wordt gepleegd.
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Verzekeraar geeft echter aan dat camerabeelden alleen voor verkeersmonitoring zijn bedoeld en alleen in bijzondere situaties door de politie opgevraagd mogen worden.
De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
IP camerasysteem beelden opslaan in de Cloud
Over het algemeen is het zo dat een bewakingscamera moet werken met een computer, een recorder of een NAS. Er worden dan vaak back-ups naar de cloud verstuurd. Een andere mogelijkheid is om direct IP camerabeelden op te slaan in de cloud.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
Een analoog camerasysteem : 20 tot 30 dagen. Een HD camerasysteem : 10 tot 20 dagen. Een Full HD camerasysteem: 3 tot 7 dagen.
Iedereen die gefilmd wordt, heeft recht op inzage in de beelden. Om dit recht uit te oefenen volstaat een gemotiveerd verzoek aan het bestuur of de beheerder van de VvE. Er kan alleen aanspraak gemaakt worden op beelden van de persoon waar het verzoek van afkomstig is.
niet alle automaten zijn voorzien van camera's. bij de automaten die wel een camera hebben zit deze camera vaak verwerkt rond de display van het apparaat. wat betreft de beelden; als er zich geen incidenten hebben voorgedaan, dan worden de beelden na verloop van tijd weer verwijderd.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
Is een camerabewaking sticker verplicht? Ja en nee. Wanneer de slimme camera beelden opneemt dan is een slimme camera sticker verplicht. Door een slimme camera sticker te plaatsen worden bezoekers van tevoren geïnformeerd dat zij gefilmd worden en dat er beeldmateriaal wordt opgeslagen.
De glazen bol zorgt ervoor dat de lens niet zichtbaar is. Het is daardoor niet mogelijk om van buitenaf te zien in welke richting de camera filmt. Inbrekers kunnen dus niet controleren of ze gefilmd worden. De kijkhoek is dankzij het model van de camera erg groot.
Hoelang mag ik opgenomen beelden bewaren? Hoofdregel is dat camerabeelden niet langer mogen worden bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor de beelden zijn opgeslagen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt een bewaartermijn van vier weken redelijk.
Nederland - Kentekengegevens die worden geregistreerd door ANPR-camera's die boven snelwegen en andere wegen hangen, mogen sinds een jaar 28 dagen worden bewaard. In het belang van een opsporingsonderzoek mag de politie ze onder strikte voorwaarden opvragen.
Camera's langs (snel)wegen registreren kentekens van passerende voertuigen. De politie gebruikt deze kentekens voor automatische kentekenherkenning, ook wel automatic numberplate recognition (ANPR) genoemd. Rijkswaterstaat en de provincies gebruiken de kentekens voor verkeersonderzoek.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
U mag ook zelf informatie vragen over uw zaak aan de politie of het OM. U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.
Je moet zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van anderen: je buren en anonieme voorbijgangers. De belangrijkste regel is dat je alleen eigen bezittingen mag filmen, dus niet die van anderen, maar ook niet openbaar terrein, zoals de straat, stoep of parkeerplaats.