Maceraat is afkomstig van het Latijnse woord "macerāre": wat zacht maken, weken betekent. Een maceratie is een fysisch proces waarbij kruiden enige tijd wordt blootgesteld aan een vloeistof zoals water, olie of alcohol. Die vloeistof dient als oplosmiddel voor bepaalde inhoudsstoffen van de kruiden.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Maceratie (Latijn macerāre: zacht maken, weken) is een zuiver fysisch proces waarbij een lichaam of voorwerp enige tijd wordt blootgesteld aan de inwerking van een vloeistof zoals water, olie of alcohol.
De verdere verwerking van de rode wijnen hangt vervolgens af van het type wijn dat nagestreefd wordt. De maceratie zal relatief kort zijn (6 tot 8 dagen) voor de lichte, frisse en fruitige wijnen en langer (tot 40 dagen) voor de krachtigere exemplaren met een iets langere bewaartijd.
Maceratie: Dit wordt gedefinieerd als het verweken en kapotgaan van de huid na een langdurig contact met vocht. Dit vocht kan geproduceerd worden door de wonde, maar kan ook afkomstig zijn van urine, faeces of transpiratie.
De dosering voor een maceraat is 25 gram gedroogd kruid (of 50 gram verse kruiden) op een halve liter water. De goed verkleinde plantendelen worden in koud water gelegd en 1-3 uur uitgetrokken (eventueel onder meermaals doorroeren zodat zich meer stoffen kunnen oplossen).
Calendula Olie wordt bereid door de bloesems te weken in een basisolie. Daardoor komen de werkzame stoffen van de calendula vrij en worden opgelost in de basisolie. De Calendula Olie die zo ontstaat is dus een mengsel van basisolie en calendula. Men spreekt in dit geval van een maceraat (macereren = laten weken).
De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Most is in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Koude maceratie is de maceratie van rode wijn bij een lage temperatuur waardoor de gisting nog niet van start gaat.
Denk aan arganolie, amandelolie, avocado-olie, jojobaolie, etc. Je kunt ook babyolie, gebruiken, en zelfs kokosolie (die zul je iets moeten verwarmen zodat ze weer vloeibaar wordt). Kies, als het kan, een biologische olie.
Lavendel hydrolaat Afkomstig van de destillatie van de bloeiende toppen van de lavendelstruik. Het verzorgt, zuivert en reinigt de huid en werkt kalmerend en harmoniserend bij jeuk en huidirritaties. Geschikt voor alle huidtypen, maar speciaal voor de vette en onzuivere huid.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd. De stoom wordt in de koelemmer weer afgekoeld waardoor de olie ontstaat.
Calendula mag in tegenstelling tot bijvoorbeeld arnica, wel op open wonden worden gebruikt. Dit is vooral handig wanneer je wonde niet goed geneest. Dit kan komen door verschillende omstandigheden zoals vervuiling, een operatie of een infectie. De bloem werkt ontstekingsremmend en heeft een wondhelende werking.
Calendula-olie voor de huid werkt anti-inflammatoir en vermindert roodheid, jeuk en irritatie. De werkzame bestanddelen verbeteren dehydratatie en inflammatie van de huid, zodat huidirritatie vermindert en het huideigen herstel wordt bevorderd.
Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren. Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou.
Was de rozenblaadjes en geef ze even de tijd om te drogen of dep ze af. Voeg de zoete amandelolie, jojoba olie en verse rozenblaadjes allemaal toe in de maatbeker afgedekt met aluminiumfolie of gebruik een weckpot met deksel. Zet de maatbeker/weckpot in het steelpannetje en laat het geheel rustig au bain marie opwarmen.
Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%. Wil je een tinctuur maken voor inname, gebruik dan Ethanol of bio Weingeist met een percentage van 96,4%.
Nodig: Gedroogde Kamille en biologische KOUDGEPERSTE olijf- en/of zonnebloemolie. Doe de bloemen in een glazen pot of schaal en giet daar de olie overheen. Hoeveelheden op gevoel, je moet nog wel goed kunnen roeren.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.