Is de meelmot eenmaal binnen en is het een wijfje, dan gaat ze op zoek naar een plek om haar eitjes te leggen. Het helpt als de keukenkastjes en kelderkast goed gesloten zijn en dat er ook geen open verpakkingen met voedingswaren in liggen.
Producten op basis van granen zoals bloem, ontbijtgranen, cornflakes, pasta en bakmixen zijn favorieten van de voedselmot daarnaast zijn ze ook dol op noten en snoep. Naast bovengenoemde producten kunnen de larven ook op andere plekken voorkomen.
Het wijfje legt ongeveer 200 eitjes (bij de meelmot kan dit oplopen tot 500) in of op allerlei voedingsmiddelen of grondstoffen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na ongeveer 7-11 dagen uit. De duur van het larvestadium is sterk afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Op Wikipedia noemen ze de meelmot een Indische meelmot. Het is een voorraadmot die zich graag tegoed aan voedsel! De larven van deze mot snoepen graag van je ontbijtgranen, poedermelk, diervoer, rijst, gedroogd fruit, havermout, cacao. Hij vreet zich zelfs door plastic heen.
Hoe herken je mottenlarven? Kleermotten zijn kleine (nacht)vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral 's avonds actief. Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.
Gelegde eieren komen na ongeveer 4 tot 10 dagen uit in de zomer, in de winter zal dit ongeveer 3-4 weken duren. Na het uitkomen gaan de larven direct op zoek naar een eiwitrijke voedselbron zodat ze zich kunnen vol eten en zich kunnen ontwikkelen tot een mot, waarna ze paren en de cyclus opnieuw begint.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Let op gaten in voedsel-verpakkingen
Voedselmotten kunnen niet alleen karton en papier doorbijten maar ook kunststoffen zoals plastik. Met name verpakkingen van producten waarvoor motten een voorkeur hebben: graan, graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, specerijen, chocolade, bonbons en diervoer.
Een meelmot kan altijd komen binnen vliegen en bij jou een voedselbron vinden om eitjes af te leggen. In eerste instantie merk je dit niet omdat ze 's avonds en 's nachts vliegen.
Motten bestrijden met azijn
Maak een mengsel van water en azijn (verhouding: 1 op 1). Dit helpt tegen motten, eitjes en larven. Giet dit in een spray en spuit het op aangetast textiel. Je kunt ook oppervlakken met het mengsel afnemen, zoals planken in kledingkasten of keukenkastjes.
De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen.
Hoe ziet de meeltor eruit? Het zijn zwarte tot zwartbruine, langwerpige kevers die 13 tot 18 mm lang kunnen worden. Ze hebben breeduitstaande antennen en hebben lengtestrepen op hun dekschilden. De larven (meelwormen) zijn geelbruin en gering die 28 mm lang kunnen worden en ze hebben 3 paar goede ontwikkelde poten.
Zij komen vooral op (defecte) leidingen af, bijvoorbeeld bij rioolproblemen. Bij een lekkende gootsteen of een verstopt toilet heb je dus eerder kans dat ze in je huis of in je bedrijf voorkomen. Denk erom: motmuggen zijn erg klein en kunnen zich dus makkelijk door spleten, kieren en zelfs door muggengaas wurmen.
Gooi besmet voedsel weg, ook bij de minste twijfel. Gooi de vuilniszak met het besmette voedsel direct in de kliko, buiten! Stofzuig de keukenkastjes grondig en vergeet daarbij niet de boorgaten en naden. Maak daarna de kastjes - ook weer grondig - schoon met water en (schoonmaak)azijn.
Deze allerkleinste insecten bewegen zich niet alleen op effen grond, maar kunnen ook tegen muren op klimmen. Vanuit één bevallen flat kunnen huis-, meel-, en kleermotten met razende snelheid uitbreiden en uiteindelijk hele woonwijken aanvallen.
Je kunt ze bestrijden met een spray of gewoon opzuigen met de stofzuiger. Gooi kokend water met wat bleek door de afvoerputjes. Wel is het van groot belang dat je erachter komt waar de motmuggen zich voortplanten, dus waar de broedplaats zit anders is het dweilen met de kraan open.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
De geur van laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel verdrijft motten. Maak simpel zelf geurbuiltjes met een stoffen zakje, gevuld met bijvoorbeeld laurier of lavendel uit de tuin. Maak kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.
Mottenlarven verjagen uit de kast
Bijvoorbeeld door etherische oliën van cederhout te gebruiken. Motten houden niet van deze geur. Datzelfde geldt ook voor de geur van lavendel, kamfer en vlierbloesem. Door zakjes met de gedroogde bloemen tussen je kleding te plaatsen, verdrijf je de motten uit je kast.
Motten spelen een grote rol in het leven van andere dieren. “Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, spinnen en vogels. Bijvoorbeeld de mezen in je tuin zouden verhongeren zonder nachtvlinderrupsen”, zegt Bart van Camp, mottenkenner én liefhebber.