Hoewel de buidelwolf erg lijkt op een wolf, is het een buideldier en dus meer verwant aan bijvoorbeeld kangoeroes. De buidelwolf leefde in Australië, Tasmanië, Nieuw- Guinea en wordt ook wel de Tasmaanse tijger genoemd dankzij de strepen op z'n rug. De mens is de belangrijkste oorzaak voor het uitsterven van de soort.
Oorspronkelijk kwam de Tasmaanse tijger volop voor in Australië en op Nieuw-Guinea, maar in de afgelopen eeuwen was er alleen op Tasmanië nog een buidelwolfpopulatie. Daar verdween het dier uiteindelijk ook, doordat boeren op de Tasmaanse tijger joegen om hun schapen te beschermen.
Helaas zijn er ook verschillende ondersoorten van de tijger al uitgestorven. Het gaat hier om de Balinese tijger, Javaanse tijger en Kaspische tijger.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Alle benamingen
Samengevat zijn de verschillende benamingen voor tijgers: Volwassen mannetje: tijger. Volwassen vrouwtje: tijgerin.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
De Tasmaanse duivel komt van nature alleen nog voor op het eiland Tasmanië. Daar leefden in de jaren negentig 150.000 Tasmaanse duivels, maar veel van deze dieren stierven door een zeldzame ziekte. Op het eiland ten zuiden van Melbourne leven er momenteel circa 25.000 in het wild.
Naar schatting leven er zo'n 1,2 miljoen dromedarissen in Australië.
De dromedaris heeft 1 bult op de rug en de kameel heeft 2 bulten. Daarnaast heeft een dromedaris korter haar, langere poten en zijn ze slanker gebouwd dan een kameel.
Zo heeft een kameel twee bulten en heeft een dromedaris er één. Doordat iedere kameel tam is opgevoed, is het mogelijk om op het meerderendeel van de kamelen te rijden. Zowel kinderen als volwassenen, kunnen op een veilige manier op de rug van een kameel rijden.
De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Het woord komt uit het Arabisch (جمل ǧamal) en er werd oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee bedoeld: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden.
Maar in de jaren negentig werden deze buideldieren getroffen door een besmettelijke en dodelijke kanker van de snuit, waardoor de enige nog resterende populatie in het wild, op het Australische eiland Tasmanië, afnam tot slechts 25.000 exemplaren.
De Tasmaanse duivel is intolerant voor soortgenoten. Het dier is zeer sterk voor zijn grootte en het jaagt op dieren die kleiner zijn dan het dier zelf, zoals kleine kangoeroes, knaagdieren, hagedissen en andere kleine dieren. Het leeft in holen in rotsachtige gebieden.
Sumatraanse neushoorn | De Sumatraanse neushoorn heeft twee hoorns en valt samen met de Javaanse neushoorn de twijfelachtige eer te beurt om tot de meest bedreigde zoogdieren op aarde te behoren. Beide soorten zijn in het wild bijna uitgestorven.
Het vogelbekdier leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Vogelbekdieren zijn uitstekende zwemmers en we vinden ze dan ook op de oevers van rivieren en meren. Daar vangen ze rivierkreeftjes, zoetwatergarnalen, kleine visjes om op te eten.
Buideldieren (Marsupialia) zijn een infraklasse van zoogdieren waarvan de vrouwtjesdieren twee baarmoeders hebben. Vaak, maar lang niet altijd, bezitten vrouwtjesdieren een buidel. Deze buidel is een soort huidplooi, waarin de tepels van het dier liggen en waar het jong in wordt gedragen.
De Tasmaanse duivel jaagt in de nacht. Hij is niet snel, maar blijft meestal stil zitten en slaat toe wanneer hij de mogelijkheid ziet. De Tasmaanse duivel jaagt echter het liefst zo min mogelijk. Ze eten meestal karkassen, zelfs van grotere dieren zoals kangoeroes of schapen.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
In tegenstelling tot de grote kuifeenden, die in het verleden in verschillende landen in Europa zijn ontstaan, is de dwergkuif- eend een Nederlandse creatie.
Ondanks de geringe afmetingen heeft Nederland toch endemische dieren ((onder)soorten die alleen in Nederland voorkomen), zoals de Grote vuurvlinder, een ondersoort van de grote vuurvlinder (Lycaena dispar) en Microtus oeconomus arenicola (een ondersoort van de Noordse woelmuis).
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Een zebra als huisdier, dat kan niet zou je zeggen. Maar regelgeving die het houden van huis- of hobbydieren afbakent is er amper, behalve als dieren bijvoorbeeld bedreigd zijn. Daardoor is zelfs het hebben van een bruine beer of een grijze reuzenkangoeroe in Nederland niet verboden.