Langste wandelroute van Nederland, het Pieterpad, bestaat 40 jaar. Op 4 juni 1983 werd het langste wandelpad van Nederland geopend.
Het Pieterpad is een van de meest bekende Lange Afstands Wandelpaden in Nederland. Deze route verbindt twee Pieters met elkaar: de Sint-Pietersberg in het zuiden en Pieterburen in het noorden. Met een afstand van 490 kilometer is het bovendien het langste wandelpad van Nederland.
Je moet het maar kunnen: 4.260 km lang wandelen langs de westkust van de Verenigde Staten, tussen de grens van Mexico en Canada. De Pacific Crest Trail is het langste aangegeven wandelpad ter wereld volgens Guinness World Records.
Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).
Het Trekvogelpad (LAW-2)
Het pad is 414 kilometer lang en is verdeeld in 21 etappes. Het Trekvogelpad is na het Pieterpad één van de populairste LAW's in Nederland. Dit wandelpad wordt vaak gezien als mooiste wandelpad van Nederland.
LAW staat voor Lange-Afstand-Wandelpad, of beter, langeafstandwandelpad. Een LAW is minstens 150 km lang, bewegwijzerd in twee richtingen met wit-rode streepjes en wordt beschreven in een wandelgids. Er zijn inmiddels 23 LAW's die samen een netwerk vormen van ongeveer 7500 kilometer.
Wat is een LAW? Een Lange-Afstand-Wandelpad is een wandelroute van tenminste 150 km. Alle LAW's zijn in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende wit-rode markering en hebben een ander start- en eindpunt. De routes gaan over de grens en sluiten aan op het Europees netwerk.
Het Pieterpad in Nederland
Een officiële pelgrimsroute is het niet. Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 gelopen en beschreven door 2 Nederlandse vrouwen, en daarmee dus vrij nieuw. Overnachten doe je in hotels, B&B's of bij mensen thuis. De route is verdeeld in 26 etappes en je doet er ongeveer 4 weken over.
Het Pelgrimspad is één van de Lange Afstands Wandelpaden (LAW) in Nederland, met een totale lengte van 466 km. Evenals alle andere LAW 's in Nederland (bijvoorbeeld het Pieterpad) is het pad gemarkeerd door rood- witte strepen.
De Pieterpad route is 498 km lang en bestaat uit 26 etappes. De etappes van het Pieterpad zijn met zorg bedacht door ontwerpers Toos en Bertje. Zelf dacht ik wel even te kunnen 'knippen en plakken' in het reisschema, maar als je het Pieterpad in één keer wilt lopen, is het echt aan te raden om de etappes te volgen.
Staatsbosbeheer heeft ruim 550 gemarkeerde wandelroutes uitgezet in heel Nederland. Je kunt deze routes vinden in het route-overzicht of de kaart op de website. De meeste van deze wandelroutes zijn een paar kilometer lang, voor wandelroutes van meer dan 15 kilometer heb je op andere websites uit dit rijtje meer keuze.
Ideaal gezien tussen de 11 en 15 minuten. Als je op een meer ontspannen tempo wandelt, pas begonnen bent of wat ouder bent, ligt de gemiddelde tijd voor anderhalve kilometer eerder rond de 20 minuten. Maar je kunt je gemiddelde snelheid verhogen door te oefenen.
Hoeveel kilometer loopt een wandelaar gemiddeld per uur? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie.
Hoelang doe je over 25 kilometer wandelen? Als je gemiddeld 6,25 km per uur kunt lopen, dat wil zeggen ongeveer één km in 10 minuten, kun je 25 km in 4 uur lopen.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassenen persoon ligt tussen de 4 en 5 kilometer per uur. Zij het dat getrainde wandelaars doorgaans een hoger tempo aanhouden. Zij halen vaak snelheden van 6 of zelfs 7 kilometer per uur. Dat is behoorlijk rap.
Marathonlopers, toch goed getraind, lopen niet zo maar een vierdaagse wandeltocht, is herhaaldelijk gebleken; een vierdaagse wandelen met een tempo van 5 km betekent dat je ruim op tijd binnen bent, bijv 50 km kost dan 10 uur, je start om 4 uur, je rust in totaal 1 uur en bent om 15 uur binnen.
Het Fietserpad (574 km) is geen bewegwijzerde route.Het is heel goed mogelijk zelf een mooi traject uit te zetten via de bekende fietsknooppunten. Het Pieterpad precies nafietsen is geen goed idee, want niet overal mag je met je tweewieler op dit 'pad'.
Als je de pelgrimsroute vanuit huis wilt afleggen, ben je dus drie à vier maanden onderweg. De meeste mensen vinden dat te lang en doen de tocht in etappes. Ze beginnen hun tocht op een kortere afstand van Santiago, bijvoorbeeld in Spanje, Portugal of Frankrijk.
Het Pieterpad is vernoemd naar het Groningse dorp Pieterburen en de Limburgse Sint-Pietersberg, begin- en eindpunt van de route.
Nederland is behoorlijk druk en in sommige natuurgebieden is het hartstikke druk met wandelaars en fietsers. Maar de meeste etappes van het Pieterpad zijn verrassend rustig.
Het Pieterpad is eind jaren 70 bedacht, uitgestippeld en vastgelegd door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Gezien de geringe grote van Nederland lag het voor de hand om de route van noord naar zuid te laten lopen. Hier komt ook de naam vandaan: Pieterburen – Sint-Pietersberg > Pieterpad.
Trage Tochten zijn wandelingen door natuur, boerenland en stad. Met deze wandelroutes van 5 tot 22 km wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Trage Tochten staan op Wandelzoekpagina. Iedere route is voorzien van routebeschrijving, topografische wandelkaart en GPS-track.