Dode honden, katten, hamsters, cavia's en dergelijke kun je naar de milieustraat brengen of naar de dierenarts. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.
Wanneer je niet weet wat je gaat doen met je overleden huisdier kun je deze achterlaten voor destructie. Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie.
Gemiddeld bedragen de kosten voor een begrafenis, inclusief vijf jaar grafrecht, voor een middelgrote hond 275 euro. De grafhuur voor eventuele vervolgjaren bedraagt gemiddeld 30 euro per jaar. Eventuele kosten voor het vervoer van je hond naar de dierenbegraafplaats zijn exclusief.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Hou wel rekening met lijkstijfheid. Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op. Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
Goed afscheid nemen is belangrijk
Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten. Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk.
De meeste dierenartsen zullen om ethische redenen nooit een gezonde hond laten inslapen, maar als uw hond veel pijn heeft of lijdt aan een dodelijke aandoening wordt euthanasie een bespreekbare optie. In een dergelijke situatie kunnen u of uw dierenarts euthanasie voorstellen om onnodig lijden te voorkomen.
Wel is het begraven op eigen terrein aan een aantal regels gebonden. Om te voorkomen dat andere dieren het graf kunnen opgraven, is het belangrijk om het graf minimaal 75 centimeter diep te laten zijn.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Uiteindelijk zal iedereen zijn of haar eigen weg vinden om het verlies te verwerken. Maar belangrijk is…praten. Praat over je gevoelens, je verdriet en praat vooral over je overleden maatje. Haal mooie en dierbare herinneringen op, maar praat ook vooral over het overlijden zelf en hoe je dat ervaren hebt en ervaart.
Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144. De centralist stelt je een aantal vragen, om te bepalen of de inzet van een ambulance noodzakelijk is.
De dierenarts kan zo nodig de dode dieren onderzoeken (kosten zijn voor uw rekening). Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts een dierziektemelding doen bij de NVWA via het Landelijk meldpunt voor dierziekten, (045) 54 63 188.
Neem wel eerst contact met ze op. Anders mag u de dode tuinvogel begraven, in een zakje bij het afval doen, of gewoon onder een struikje rollen. Raak de vogel niet aan met de blote handen en was de handen goed na afloop.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
Afhankelijk van uw keuze neemt u uw hond na het inslapen mee naar huis, of blijft hij bij de dierenarts. Als u uw hond thuis laat inslapen, bespreek dan vooraf met uw dierenarts wat de opties zijn.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.