In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Wat mag een kanarie niet eten? Alle snacks die mensen eten, zijn slecht voor kanaries omdat er te veel zout en vet inzit. Chocolade, chips en koffie zijn dus uit den boze. Ook avocado's zijn erg slecht voor kanaries.
Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten. Hier kunnen de voetjes en tenen door bevriezen.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water.
Welke temperatuur hebben vinken en kanaries nodig? In het wild kunnen kanaries en grotere vinken temperaturen tot -8C overleven, maar dit dient vermeden te worden. Vogels die buiten of in een koude ruimte worden gehouden hebben een volière-verwarmer nodig. Binnenshuis mag de temperatuur niet verder dalen dan 8C.
Kanaries zijn sociale vogels, dus het is het beste hen met meerdere vogels tegelijk te houden. Niet elke combinatie werkt echter even goed en er moet voldoende ruimte zijn. De meest logische combinatie is een mannetje en een vrouwtje samen. U heeft dan wel kans dat ze gaan broeden.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
brood bevochtigd met wat melk kan zelfs goed helpen als de vogel last ven verstopping heeft. :D. Ik geef mijn vogels in de rui/rustperiode zo nu en dan wit brood geweekt in gekookte melk (wel laten afkoelen natuurlijk) met een lepel honing daarin opgelost.
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
Kanaries moeten worden aangemoedigd om zo goed mogelijk te zingen. Geluid en beweging helpt, dus zorg ervoor dat u de vogel in een ruimte houdt waar voldoende activiteit gaande is. Als de kanarie samen met andere vogels wordt gehouden zal dit hem aanmoedigen om te zingen.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Een groep van meerdere vrouwelijke dieren gaat prima, maar mannelijke kanaries vechten om een territorium en kan je dus niet goed samen houden. Om concurrentie te voorkomen moet je alle vogels een eigen nest geven.
Door het stijgen van de temperatuur en het lengen van de dagen, dat wil zeggen het aantal uren (dag)licht, wordt bij de geslachtsrijpe kanarie, die tenminste 10 maanden oud zal zijn, een kliervormig aanhangsel van de hersenen, de hypofyse, actief.
Kanaries hebben minimum 14 uren daglichtlengte nodig om met de kweek te starten (nestbouw en eiproductie). Bij deze hoeveelheid lichturen zijn ze ook in staat om hun jongen voldoende voedsel te geven en groot te brengen.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten.
De vogels moet snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn.