De Vinkeveense Plassen is een prachtig natuur- en watersportgebied. U kunt er heerlijk varen, zwemmen, duiken en wandelen.
De Vinkeveense Plassen bestaan uit de Zuidplas, de Kleine plas en de Noordplas. De zwemstranden liggen alle in de Noordplas. De recreatie-eilanden zijn kunstmatig. De zwemlocatie ligt aan de noordkant van eiland 5 aan het diepe en open water van de Noordplas.
~20.7°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie.
Karper, snoek, snoekbaars en voorn vindt u hier in grote aantallen op de Vinkeveensw plassen. Het is een echt paradijs voor vissers van grote vis. De verschillende gebieden van de Vinkeveense plassen zorgen er voor dat u bij elke wind richting op een andere plek weer goed kan vissen.
Stelt u zich eens voor… Uw eigen eilandje!
Te huur, mét eerste recht van koop: 25 eilandjes in de Vinkeveense Plassen. Vanaf € 100 per jaar.
Grootste vis van Nederland gevangen op 36,8kg
Het zal je maar gebeuren: je landt de aller, ALLERGROOTSTE karper van het land. Afgelopen week beleefde Brent Nauta zijn 'moment suprême' met de vangst van De Zwarte Spiegel op 36,8 kilo! De vis werd gevangen op een combi-rig en een tijgernootje.
De Ronde Venen – Het water van de Vinkeveense Plassen is helder, zeer helder. Het heeft echter ook een schaduwzijde. Door het schone, heldere water zitten er nagenoeg geen voedingsstoffen meer in voor plantengroei. Belangrijkste oorzaak is de defosfateringsinstallatie van Waterschap AGV.
Als je een bad vult met water van 20 graden, voelt dat super koud! Als je in de zomer gaat zwemmen in de zee, is die ook vaak ongeveer deze temperatuur. Maar dan voelt hij nog super koud!
Op de Vinkeveense Plassen geldt een maximale snelheid van 9 km per uur. Na zonsondergang is dat 6 km per uur. In de slootjes en riviertjes geldt een maximum snelheid van 6 km per uur.
Je mag zwemmen in publieke binnen- en buitenzwembaden.Je mag ook gaan zwemmen in vijvers of meren van recreatiedomeinen. Dat kan alleen als er redders in de buurt zijn. Voor zwemmen in de zee gelden dezelfde regels.
Zwemmen in natuurwater is gezond, maar niet geheel zonder risico's. Om te voorkomen dat u ziek wordt, moet het water van de zwemplekken aan strenge normen voldoen. Daarbij kunnen er in open water onzichtbare gevaren op de loer liggen, zoals obstakels en gevaarlijke koudestromen.
Op een warme dag is het heerlijk om tijd door te brengen aan het water. Maar niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. In en bij het water kan het gevaarlijk zijn door glas, rommel of stromingen. Daarnaast kun je gezondheidsklachten krijgen na een zwempartij in ongezond water.
In en rond de Nieuwkoopse Plassen kun je eindeloos varen, zwemmen, lopen en fietsen. Na die inspanning heb je een schuimige cappuccino, een goed glas wijn of een lekker koud biertje zeker verdiend.
Gezondheidsvoordelen zwemmen
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou.
Winterzwemmen stimuleert aanmaak witte bloedcellen
De hartslag en de bloeddruk gaan omhoog en ook wordt de aanmaak van witte bloedcellen aangezwengeld. Die cellen helpen beschermen tegen ontsteking en infectie.
Als je het koude water inloopt, ervaart je lichaam gedurende zo'n 20 seconden een stressreactie: je ademhaling versnelt, je hart gaat sneller kloppen, je bloedvaten vernauwen. Je bloedvaten vernauwen (later aan land worden ze weer wijder).
Het plaatsje staat bekend om meerdere dingen: de prachtige omgeving en de Vinkeveense Plassen, de plek waar veel BN'ers wonen of hebben gewoond (Familie Hazes, Angela Groothuizen, Hakim Ziyech en Johan Cruijff), en de plek waar de onderwereld van Amsterdam zich verschuilt achter de prachtige huizen op de Baambrugse ...
De plas is zeer diep: diepste punt lag in de jaren zeventig en tachtig op 60 tot 75 meter. Door de steilte van de oevers op enkele punten, volgens leden van de duikvereniging soms verticaal, vindt afkalving plaats. Experts zeggen hierover dat hierdoor extra maatregelen noodzakelijk zijn.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen. Een op de vijf mensen plast in het zwembad.
Karper als voedsel
In West-Europa wordt karper doorgaans niet gegeten, de vis heeft een karakteristieke smaak en is moeilijk te ontbenen. In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken.
Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Karpers eten voornamelijk dierlijk voedsel zoals: muggenlarven, vlo kreeften en slakjes. Maar ook mosselen en zelfs kleine visjes staan op het menu! Daarnaast eten karpers ook waterplanten zoals: waterpest, eendenkroos en draadalgen. Wanneer de karper nog heel klein is eten ze voornamelijk watervlooien en algen.