We spiegelen het gedrag van de ander meer als we liegen dan wanneer we de waarheid spreken. Ondertussen imiteerde de gesprekspartner ook het gedrag van de leugenaar. "Hoe moeilijker de leugen, hoe meer er gespiegeld wordt", vertelt onderzoeker en psychologe Sophie van der Zee van de Erasmus Universiteit aan EditieNL.
Als mensen bedriegen, vertonen ze vaak plotselinge veranderingen in hun lichaamshouding. Vaak verstijven ze en staan beide schouders naar voren gericht. Leugenaars halen hun schouders op, bijvoorbeeld als ze een gerichte vraag beantwoorden.Ook het hoofd kan lichtjes voorovergebogen zijn.
Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
Als je last hebt van pathologisch liegen dan kan je de volgende patronen zien: Het liegen over verschillende onderwerpen. Het liegen over hele kleine gebeurtenissen. Je voelt je niet beperkt bij de kans dat mensen kunnen achter komen dat je liegt.
Behandeling van echte pathologische leugenaars is bijna niet mogelijk. "Ze zullen er alles aan doen om hun geheimen in stand te houden.
Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Liegen: wie, waarom en waarover? Volgens 'De Leugenacademie' liegen mensen om er zelf beter van te worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Ook zaken als geld en aanzien zijn een belangrijke reden (2). Mannen schijnen drie keer zo vaak te liegen als vrouwen (3).
Agressieve reactie
Wanneer je pathologische leugenaars op een leugen betrapt, kunnen zij nogal agressief en defensief reageren. Het hele kaartenhuis dreigt immers in elkaar te storten. Hoe een persoon reageert als deze geconfronteerd wordt met een leugen kan dus veel betekenen.
Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen.Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is. De onderzoekers filmden proefpersonen en namen hun oogbewegingen op terwijl ze de waarheid spraken of logen.
Non-verbale signalen
Hoewel het lastig is om te bepalen of iemand liegt, kun je volgens Van den Bogert letten op red flags, zoals langdurig wegkijken, in de ogen wrijven, de ogen blokkeren, je oren dicht doen en signalen van ongemak zoals over armen, nek of handen wrijven.
Een pathologische leugenaar vertelt leugens en verhalen die ergens tussen bewust liegen en misleiding vallen. Ze geloven vaak in hun eigen leugens. Het is moeilijk om te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van iemand die pathologisch liegt, omdat deze persoon zich niet altijd bewust is van hun eigen leugens.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
1. Hij zit aan zijn oren. Schijnbaar kunnen leugenaars (onbewust) ook niet hun eigen leugens aanhoren. En ja: om deze reden gaan ze aan hun oren zitten door er bijvoorbeeld in te wrijven of aan hun eigen oorlel te trekken.
Narcisten, liegen tegen iedereen, zelfs tegen hun eigen kinderen. Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!!
Bijvoorbeeld beloftes doen. Narcisten zijn heel goed in liegen en het doen van beloftes. Je narcistische partner belooft bijvoorbeeld dat ze iets voor je gaat doen of dat ze op tijd komt, of zelfs dingen waarvan ze weten dat ze ze niet na kunnen komen. Ze doen die beloftes om je op dat moment goed te laten voelen.
Een pathologische leugenaar heeft een stoornis waardoor diegene telkens leugens vertelt. Pathologisch is afgeleid van pathologie, dat 'ziekteleer' betekent. Een pathologische leugenaar kan het liegen niet laten omdat zo iemand aan een psychische stoornis lijdt. Het liegen is dwangmatig (geworden).
Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien. Maar die spanning wordt minder hoe vaker je liegt, vonden psychologische onderzoekers onlangs – je hersenen wennen aan liegen.
Borderline en liegen
Niet omdat ze anderen opzettelijk willen bedriegen, maar omdat ze zichzelf willen beschermen tegen afwijzing of proberen om te gaan met hun complexe gevoelens. Het liegen is dus niet per se een van de kenmerken van borderline en ook niet iedereen die borderline heeft liegt.
Anders geformuleerd: diegene stelt zichzelf centraal en vindt dat zij/hij bewondering verdient. De stoornis kan worden gezien als de pathologische vorm van narcisme. De persoon heeft geen ziektebesef. Omdat het zelfbeeld te positief is, kan diegene geen kritiek verdragen en is zelfkritiek onmogelijk.
Je kunt bij een pathologisch leugenaar wel letten op de geloofwaardigheid en de gedetailleerdheid van het verhaal en of de leugenaar uit is op aandacht. Het is ook mogelijk om de persoon te vragen of hij of zij liegt.
Volgens Amerikaans onderzoek vertellen we gemiddeld zo'n 1,65 leugens per dag. Volgens Amerikaans onderzoek vertellen we gemiddeld zo'n 1,65 leugens per dag. En Amsterdamse onderzoekers ontdekten dat zo'n 59 procent van de mensen de afgelopen 24 uur tenminste één leugen heeft verteld.