De mens neemt op een gemiddelde kerstdag 6.000 calorieën tot zich. Dat is ongeveer drie keer zoveel dan de aanbevolen hoeveelheid. Om dit te verbranden zou je ongeveer 2.000 rondjes op een velodroom moeten fietsen, beweren Britse experts volgens de Daily Mail.
Want er zitten nogal wat calorieën in kerstkransjes. In één amandel kerstkransje (van 9 gram) zitten al 43 calorieën. In een gemiddeld pak van kerstkransjes uit de supermarkt zitten er ongeveer 30. Eet je die allemaal op, dan werk je zo 1290 calorieën naar binnen.
De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft. De symboliek gaat vermoedelijk terug tot de Oudheid en vindt zijn oorsprong in de lauwerkrans die de Grieken en de Romeinen gebruikten om hun sporthelden mee te eren.
Musketzaad (ook: discodip, musket, suikerpareltjes of suikermuisjes) is suikergoed dat voor garnering van bijvoorbeeld chocoladeflikken wordt gebruikt en bestaat uit kleine, harde, ronde balletjes suiker.
Ingrediënten: suiker, cacaoboter°, vollemelkpoeder, cacaomassa°, vegetarisch weipoeder, glucosestroop, water, kleurend concentraat (rode biet, citroen, vlierbes, wortel, saffloer, radijs), extract van paprika, emulgator (sojalecithine [E322]), natuurlijk vanillearoma, kleurstof (anthocyaan [E163], curcumine [E100]), ...
Musketzaad is suikergoed dat wordt gebruikt voor het garneren en afwerken van zoete producten. Het musketzaad bestaat uit kleine, harde en ronde korreltjes. Ze worden gemaakt van voornamelijk suiker en zetmeel. Musketzaad is in verschillende kleuren te krijgen.
Het wapen werd via de voorkant van de loop geladen en schoot doorgaans ronde, loden kogels af, die de musketiers zelf konden gieten in een kogelgiettang. Om de verwondingen groter te maken, werden soms de kogels ingesneden, of werden ze per twee door middel van een metalen staafje met elkaar verbonden.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Wit, groen en rood symboliseren geloof (wit,) hoop (groen) en liefde (rood.) De drie voornaamste personen in het kerstverhaal, Jezus, Maria en Jozef corresponderen hiermee. Jezus is de verpersoonlijking van de liefde, Maria bracht die ter wereld en symboliseert de hoop, Jozef is de man van het onvoorwaardelijk geloof.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
1 zakje (12 g) bevat 41 calorieën.
gewicht gemiddeld 5,5 gram per stuk.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
De musket was een zeer effectief infanteriewapen tot het midden van de 19de eeuw. De effectiviteit was tot een afstand van ongeveer 90 meter. Daarna werd het wapen onzuiver en was een tref een kwestie van geluk. De musket werd in de 19de eeuw vervangen door betere en lichtere schoudervuurwapens.