Stappen. Doe een handvol ijsblokjes in een longdrinkglas of gin & tonic glas. Schenk de port en tonic erbij en garneer met een schijfje citrus en een takje verse munt. Genieten maar!
Port drink je als aperitief, als digestief of gewoon zo. Als aperitief kan Port gedronken worden met een amuse van vis of zeevruchten, of gebaseerd op peulvruchten met noten. Als digestief is Port lekker met een klein kaasplankje of met een zoet toetje (crème brulée).
Tawny is onze favoriete portsoort; je proeft karamel, vijgen, en veel meer diepte dan een ruby. Je drinkt 'm het lekkerst bij een temperatuur van zo'n 13 tot 16 graden. Maar tegenwoordig zijn er ook porthuizen die tawny's maken die je beter koud kan drinken.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo'n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij. Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden' lang rijpt.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Port is een afkorting en staat voor portwijn, een versterkte wijn die afkomstig is uit Portugal. Portwijn heeft een alcoholgehalte tussen de 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn en wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Een Vintage Port is erg krachtig van smaak. Deze ruby achtige port heeft smaken van rijp donker fruit en cassis. Dit krachtige moet ook terugkomen in de kaas om tegenwicht te bieden tegen de sterke port. Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton.
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Colheita is Portugees voor 'vintage'. Dit is, net als een Vintage port, een port van één jaargang. Het verschil is echte dat een Colheita langer dan zeven jaar in houten vaten gerijpt is. Op het etiket staat naast het oogstjaar het jaar van botteling.