Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
Als bacteriën niet kunnen groeien in honing, kan het ook niet bederven. Dit geeft het in principe een onbeperkte houdbaarheid. Vloeibare honing moet echter in uw kast worden bewaard op kamertemperatuur, net als in de koelkast ; de koelere temperatuur bevordert en versnelt de kristallisatie van vloeibare honing.
Gekristalliseerde honing voorkomen
Wanneer er lucht in de honingkomt komt verhoogd dus het vochtpercentage. Dit vocht zorgt voor de versuikering. Honing kun je het beste bewaren op een donkere en droge opbergplek met een constante temperatuur. Kijk bijvoorbeeld uit met een keukenkastje naast de oven.
Hoelang de honing houdbaar is hangt af van de wijze van bewaren, maar voor de beste smaak kunt u de honing het beste binnen 2 jaar nuttigen. Binnen deze tijd blijven de enzymen in de honing intact en blijft de honing lekker van smaak.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
De folder raadt aan om honing onder de 50° Fahrenheit te houden voor langdurige opslag, omdat deze koelere temperatuur kristallisatie voorkomt. Dit zal vertragen hoe gemakkelijk de honing vloeit, dus ze raden ook aan om het weer op kamertemperatuur te laten komen voor gebruik.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
De natuurlijke suikers in honing karamelliseren snel en kunnen sneller verbranden dan witte suiker .
Zodra het van de bijenkorf naar uw keuken is verhuisd, moet het op kamertemperatuur en uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard. En bewaar het niet in de koelkast: uw koelkast heeft precies de juiste temperatuur om honing te laten kristalliseren . Gekristalliseerde honing is klonterige honing die is gestold in brokken en een knapperige textuur heeft gekregen.
Je kan ook de honing, vlak na het op potten doen, invriezen in de diepvriezer. De honing blijft, na het ontdooien, vloeibaar gedurende 6 weken.
Uit de buurt van hitte en zonlicht houden
Hoewel honing een veilig ingrediënt lijkt om zonlicht te absorberen, is het zeer gevoelig voor hitte en licht . Wanneer het in zonlicht of zelfs in de buurt van verwarmde apparaten wordt bewaard, kan het de smaak en consistentie beïnvloeden. Bewaar uw honingproducten in plaats daarvan op een droge en relatief donkere locatie.
Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet. Het kan natuurlijk altijd dat er sprake is van bijvoorbeeld een productiefout.
Voor die mensen hebben wij goed nieuws! Honing is namelijk niet alleen heel lekker in je thee, het is rijk aan diverse mineralen en vitamines. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink (bron).
Echte honing kan je herkennen aan de pollen door middel van een honinganalyse. het is door bijen gemaakt van nectar en de honing mag geen toegevoegde geraffineerde suiker bevatten. Deze pure honing kan je het beste direct van de imker kopen.
De conclusie is dat, zelfs als de honing zit en snel versuikert, je gekristalliseerde honing nog steeds kunt eten. Dit komt omdat het versuikeren van honing een natuurlijk proces is dat geen invloed heeft op de kwaliteit or voedingswaarde ervan.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine kan regelmatige consumptie van honing het risico op hart- en vaatziekten verlagen . Honing kan triglyceridenniveaus verlagen, gezonde cholesterolniveaus verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen. Het kan ook bepaalde eiwitten verlagen, waardoor ontstekingen in de slagaders van het hart worden verminderd.
Uw honing bewaren
Honing is een van de makkelijkste dingen in je voorraadkast om te bewaren. Bewaar het gewoon op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en in een goed afgesloten container . Het wordt aanbevolen om de originele container te gebruiken waarin de honing zat, hoewel elke glazen pot of voedselveilige plastic container zal werken.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Een oplossing... Ik heb het frame in een doorzichtige plastic bak met een doorzichtig deksel in de zon gezet . De hitte die in de bak is opgebouwd (tot 65 graden) heeft de honing (en was) zacht gemaakt en de honing loopt eruit als ik de frames breek. Bedankt aan iedereen voor de feedback.