Ga op zoek naar haaientanden langs de hoogwaterlijn (vloedlijn). Je zult zien dat hier al veel schelpengruis en stukjes steen ligt van redelijk groot formaat. In deze laag schelpen heb je de grootste kans om haaientanden van een redelijk formaat te vinden.
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
Op de noordelijker gelegen eilanden van Zeeland zoals Noord Beveland en Schouwen Duiveland vind je ze dus niet. Je moet echt in Zuid Beveland of Zeeuws Vlaanderen zijn om haaientanden te zoeken. De bekendste stranden waar je haaientanden kunt vinden zijn Nieuwvliet, Cadzand, Het Zwin en de Kaloot.
Vindplaatsen in Nederland
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
Florida, Verenigde Staten
De haaiensoort is juist bang voor mensen, en doet zich in het heldere water louter tegoed aan kleine glimmende visjes. Toch telt Florida volgens de International Shark Attack File de meeste haaienaanvallen ter wereld.
Je kunt dus met een schep en een zeef de grootste haaientanden vinden als je een berg opgespoten zand vindt. Deze zandbergen kun je herkennen aan de dichte structuur en dat er lagen schelpen in verstopt zitten, als een soort goudaders in de rotsen.
Guadelupe, Mexico
Het kleine vulkanische eiland, Guadelupe, vlakbij de westkust van Mexico, heeft misschien wel het meest heldere water ter wereld om grote witte haaien te spotten. Met een zichtbaarheid van ongeveer 40 meter heb je geen enkel probleem om dit gigantische roofdier in het oog te bewonderen.
Uitgestorven roofdier
De megalodon is miljoenen jaren geleden uitgestorven.
De witte haai is een beschermde diersoort in de wateren rond Australië, Zuid-Afrika, Namibië, Israël, Malta en de Verenigde Staten.
Volgens het RVV 1990 (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) moeten bestuurders bij haaientanden voorrang verlenen aan de bestuurders op de kruisende weg. Men is dus niet verplicht om te stoppen, maar men moet wel controleren of er bestuurders op de kruisende weg zijn.
Als je haaientanden verkeer ziet betekent het dat je voorrang moet verlenen aan het verkeer op de kruisende weg. En dit geldt alleen voor bestuurders. voetgangers voorrang regels zijn anders, zij behoren niet tot bestuurders. Je ziet vaak genoeg ook een verkeersbord voor de haaientanden.
Dat betekent dat de haaientand van Gideon vele miljoenen jaren oud is! Niet alle haaien hebben grote en scherpe tanden. Want hoewel ze allemaal vleeseters zijn, eten ze niet allemaal grote prooien. Sommige haaien eten kleine prooien zoals visjes of krabben.
Op dit ogenblik leven zo'n 20 soorten haaien in de Noordzee. Het merendeel van hen is echter zeldzaam, sommige soorten zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Slechts 3 soorten komen we geregeld tegen op Vlaamse visveilingen: de Hondshaai, de Kathaai en de Gevlekte gladde haai.
Haaien leven in alle oceanen.
Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
Cadzand en Nieuwvliet is bekend om zijn haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953.
De witte haai
Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.
Welke haaien zijn er in de Noordzee? In de Noordzee leven 11 verschillende haaiensoorten. De grootste is de op 1 na grootste haaiensoort ter wereld, de maximaal 12 meter lange reuzenhaai; de meest-voorkomende is de hondshaai.
Vliegtuigongelukken leiden tot veel ongeregistreerde haaienaanvallen. De Franse avonturier en wetenschapper Jacques Cousteau denkt niet dat de witte haai het gevaarlijkst is voor de mens. Volgens hem zijn de meeste haaienaanvallen op de mens afkomstig van de oceanische witpunthaai.
In de Noordzee komen volop haaien voor. Zo is er de haringhaai en de 12 meter lange reuzenhaai. Gelukkig hoeven zwemmers langs de Noordzeekust niet bang te zijn voor gevaarlijke haaien.
Witte haaien komen in alle tropische tot warm-gematigde zeeën ter wereld voor. Er is één onduidelijke waarneming van een levende witte haai in de Noordzee, vanaf een boorplatform. Witte haaien zijn de grootste roofvissen die nu nog bestaan.
The Red Triangle (Californië) – haaien
Jawel, we gaan nog even door met stranden waar haaien actief kunnen zijn. Op het strand van The Red Triangle vindt ongeveer 38 procent van alle aanvallen door grote witte haaien in Noord-Amerika plaats.
4. Welke haaien zijn het gevaarlijkst en komen die in Europa voor? De stierhaai, de tijgerhaai en de witte haai zijn de drie soorten die het vaakst mensen bijten. Die laatste wordt heel sporadisch gezien in de Middellandse Zee, voornamelijk bij de Noord Afrikaanse kust (Tunesië, Libië etc.).
Ze leven bijna uitsluitend in open zee en kunnen tot 350 meter diep duiken, daarom is het onwaarschijnlijk dat je ooit deze slanke zwemmers in de buurt van de kust zult tegenkomen. Het is een ongelooflijke ervaring om met blauwe haaien te duiken, omdat ze erg nieuwsgierig zijn en graag dicht bij de duikers zwemmen.