Want kippen pikken elkaar soms letterlijk dood. Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken.
Verenpikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij verenpikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Een verenpikkende kip trekt bijna elke soortgenoot die ze tegenkomt een veer uit.
Ze vechten en pikken dan naar hun soortgenoten. Zet de boze kip liefst even apart om ruzie in je toom te voorkomen. Misschien past een soortgenoot door haar karakter minder goed in de groep óf verveelt de boze hen zich. Is ze weer gekalmeerd, plaats haar dan direct terug in de groep en blijf er even bij.
Als een kip een tekort heeft aan mineralen, kan dit zich uiten in het verenpikken naar zichzelf en naar anderen. Je kunt deze reden herkennen doordat nieuwe veren in deze situatie niet snel terug groeien. De kip is dan niet in balans en heeft gewoon simpelweg meer mineralen nodig.
Hoewel kippen heel wreed kunnen zijn is het meestal niet nodig om in te grijpen. Grijp alleen in als u denkt dat een kip ernstige verwondingen oploopt. Als het met name een kip is die agressief gedrag vertoont kunt u ingrijpen en haar laten ophouden met pikken.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Eerst zet je de nieuwe kippen een tijdje in een eigen hokje, in de omgeving van je toom. Zo raken de oude en nieuwe dieren aan elkaars aanwezigheid en geluiden gewend. Na een weekje is het dan tijd voor de volgende stap: de nieuwe kippen bij de oude zetten.
Kippen kunnen elkaar pikken. Normaal gesproken zijn ze na ongeveer 3 weken gewend aan hun nieuwe situatie en stopt dit ongewenste gedrag. Het pikken kan ook andere oorzaken hebben. Legkippen uit de kippenindustrie worden vaak gedeeltelijk of soms bijna geheel kaal als gevolg van stress of een mineralen tekort.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Kippen hebben heel veel vertellen. Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.
De kippen vinden het even leuk, maar het gaat niet de grote bron van de verveling tegen. Dat is namelijk het ontbreken van mogelijkheden om het natuurlijk voedselzoekgedrag tot uiting te brengen. Daarom is het belangrijk om de kippen bezig te houden met iets dat in deze behoefte voorziet.
Alle verschillende kippenrassen hebben dezelfde voorouder, namelijk het rode kamhoen, waardoor de meeste kippen met elkaar overweg kunnen, ongeacht het specifieke ras.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Zelfs als u uw kippen een dag alleen laat, dan vraagt dit om wat voorbereiding. Hennen moeten altijd water en voer tot hun beschikking hebben, en voldoende ruimte om rond te scharrelen. Dit kan vrij eenvoudig worden geregeld als u voor 2-3 dagen weggaat.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.