De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van tongkanker zijn alcohol- en tabaksgebruik.Daarnaast lijkt een slechte mondhygiëne of een slecht passend kunstgebit of prothese de kans op tumoren op de tong en in de mondholte te vergroten. Het is nog onduidelijk of erfelijkheid een rol speelt bij kanker van de tong.
De belangrijkste oorzaken van tongkanker zijn roken en veel alcohol drinken.
Symptomen bij een tumor in of op de tong
De tong doet pijn bij eten, slikken of praten. Hierdoor heb je moeite met deze dingen. Er zit een bultje op de tong. Let op: de achterste smaakpapillen van je tong zien er ook uit als bultjes.
Tongkanker is één van de meest voorkomende tumorsoorten binnen het hoofd-halsgebied. Tongkanker gaat meestal uit van het slijmvlies van de tong.
Ook als tongkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen.Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.
Onderzoek en diagnose van tongkanker. Wanneer een rode of witte plek, zweer of bult op je tong langer dan drie weken bestaat, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Als je veel pijn hebt of als het erg bloedt, kun je beter eerder gaan.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Gaan mensen dood aan mondkanker? Mondkanker eist jaarlijks ongeveer 300 dodelijke slachtoffers in Nederland. Veel van deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen als de kanker vroeg genoeg wordt gediagnosticeerd.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Voor zover bekend is er geen erfelijke aanleg voor tongkanker. Dat betekent dat kinderen van mensen die tongkanker hebben (gehad), geen verhoogd risico hebben op de ziekte.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven.
Zonder tong geen leven: een hoofdhalszaak! De tong vormt een essen tieel deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam ge bruikt bij praten, zuigen, eten, drinken, slikken en zoenen. Het goed functio neren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.
Mondkanker is niet besmettelijk
Kanker is niet besmettelijk, ook mondkanker niet. Je kunt geen mondkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft.
Symptomen en klachten van tongkanker
Witte of rode verkleuring op de tong; Pijn uitstralend naar hals, de kaak of oor; Een zwelling in de hals; Moeite of pijn bij het slikken.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker.
Oppervlakkige brandwonden aan je tong verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen.Een ernstigere verbranding kan tot zo'n twee weken duren om te genezen. Het is mogelijk dat je nog een tijdje minder goed proeft of dat eten en drinken onaangenaam voelt, tot je smaakpapillen volledig hersteld zijn.
Een vieze tong duidt mogelijk op een infectie, leukoplakia of lichen planus (vaak in combinatie met jeukklachten). De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen.
Zorg voor een goede mondhygiëne.Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen.Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
De eerste keuze van behandeling bij mondkanker is een operatie.Soms volgt er na de operatie nog radiotherapie (bestraling). Een operatie kan afhankelijk van de plek waar de tumor zit en hoe groot de tumor is klein of uitgebreid zijn.
Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.