Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
Slagroom is onopgeklopt verkrijgbaar in bekers of pakken of als 'geslagen' room verkrijgbaar. In het eerste geval moet de room zelf nog worden opgeklopt tot slagroom. Bij de 'geslagen' room is de room al voorzien van suiker en verpakt in spuitbussen.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Bevat 35% vet. Lang houdbaar.
Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3).
Slagroom ongezond
Slagroom bestaat voor 3 gram uit vet, waarvan 2 gram verzadigd vet (niet zo goed). Maar dat vet komt uit de melk van de koe, dus zo heel slecht zou het niet kunnen zijn, toch? Een koe heeft een best gezond dieet en eet voornamelijk gras (duh).
Slagroom is een dunne, vloeibare soort room die minimaal 30% vet bevat. De slagroom in onze supermarkten heeft meestal een vetpercentage van rond de 35%. Door dit vetpercentage wordt de lucht tijdens het opkloppen 'gevangen', waardoor je er een luchtige slagroom van kunt maken.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.
Crème fraîche
Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Slagroom invriezen
Zuivelproducten zijn niet ideaal om in te vriezen, maar slagroom kun je prima als toefje in een warme chocolademelk of koffie toevoegen, of je snijdt een plak bevroren slagroom en stopt het op een stukje cake of taart. Laat het vervolgens 15 minuten op kamertemperatuur ontdooien en klaar-is-kees.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Ongezoete slagroom in flesjes of pakjes is ook te gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Om slagroom te verstevigen kan ook een kleine hoeveelheid zetmeel, melkpoeder of puddingpoeder aan de room worden toegevoegd. Ook is het mogelijk het vetgehalte van de room te verhogen door mascarpone toe te voegen, hierdoor zal de slagroom ook steviger worden.
Doe de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop de slagroom tot het een dikte van yoghurt heeft. Giet de gelatine af en voeg 3 eetlepels water toe aan het kommetje en zet deze 30 seconden in de magnetron. Roer het door met een vork.