Maggikruid Of Lavas (Levisticum Officinale) kopen | Intratuin.
Hoewel er in supermarkten veel verse kruiden te koop zijn, is lavas een uitzondering. Gelukkig is het wel te verkrijgen bij markthandelaars die een groot aanbod verse kruiden in pot verkopen, en bovendien is het gemakkelijk te telen in de tuin.
Waar kun je verse lavas kopen? Verse lavas is niet standaard in de supermarkt verkrijgbaar: ga hiervoor naar een gespecialiseerde groothandel, zoals Hanos of een goede groenteboer. Onthoud: de blaadjes van verse lavas gebruik je fijngehakt, de steeltjes kun je geblancheerd gebruiken.
Misschien zegt het kruid lavas je niet zoveel, maar maggikruid of maggiplant vast wel! Deze vaste plant heeft in de volksmond nog heel wat andere namen, waaronder lubbestok, manskracht en reuzepeterselie. Het is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Het maggikruid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond (plantaardig) dieet, omdat door de intense kruidenkracht je veel minder of zelfs helemaal geen zout hoeft te gebruiken om het gerecht op smaak te brengen. De wortels van de planten bevatten ongeveer 1,5% etherische oliën.
Maggi is een smaakversterker, op vloeibare basis. Het wordt meest gebruikt om een soep, of een marinade meer smaak en pit te geven. Enkele druppels van dit sterk geconcentreerde aroma is al voldoende om een wat flauw soepje enorm pittig te maken.
Het kruid lavas is een vaste plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Er groeien geelgroene bloemen aan die zeer geliefd zijn bij bijen. Het sterke aroma van lavas lijkt op de smaak van selderij, evenals de vorm van de bladeren; smal en eivormig.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken.
Maggi wordt voornamelijk gebruikt als smaakversterker in de soep, maar kan ook gebruikt worden als onderdeel van een marinade en bij de bereiding van Aziatische gerechten, groentes en in salades.
Op smaak brengen met zout / peper en nootmuskaat kan, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. Dan nog een kleine tien minuten zachtjes door laten koken. De soep kan even door de blender en een scheut room erdoor is natuurlijk ook erg lekker.
Beschrijving. Maggikruid, ook wel Lavas genoemd is een selderachtige kruid en heeft een sterke en pittige smaak en geur en geeft een echte bouillonsmaak aan gerechten. Onze verse kruiden zijn per bos van 50 g verpakt en jaarrond verkrijgbaar.
Lavas wordt ook wel maggikruid genoemd omdat de geur ervan doet denken aan het aroma van Maggi. Onze gedroogde lavas blaadjes zijn 100% natuurlijk en kunnen gestoomd worden en als groente worden gegeten. Lavas smaakt naar bouillon en is daarmee een ideale vervanger van zout.
Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond. In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij. Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen...
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Zijn MAGGI producten Halal? MAGGI producten zijn niet Halal.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.