De compost die u koopt bij Directplant is vrij van onkruidzaden, schimmels of ander ziekten. Compost is 100% pH neutraal en kan bij alle tuinplanten worden gebruikt. Heeft u struiken en planten die van zure grond houden, dan kunt u Vivimus voor zuurminnende planten of tuinturf aan de tuingrond toevoegen.
Compost kopen, de beste kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Compost kopen kan eenvoudig bij Zandcompleet. Wij leveren gemakkelijk in een big bag aan huis. Dit doen wij door heel Nederland en Belgie (m.u.v. de Waddeneilanden) binnen 1-3 werkdagen.
De beste compost krijg je door het afval dusdanig te scheiden dat er zich nergens vocht ophoopt. Gebeurt dat wel, dan bederft je compost. Daarom kun je het beste onder aan de composthoop een 20 centimeter dikke laag aanbrengen van grasmaaisel en kleingemaakt houtafval.
Afhankelijk van de kwaliteit en de schaarste kost een ton compost 3 tot 20 euro. Gespecialiseerde bedrijven bieden composten aan met extra kwaliteit voor prijzen boven de 25 euro.
Er wordt soms voor gekozen om het gebruik pas af te bouwen als de grond helemaal naar wens is. Degenen die ervoor kiezen om geen koemest te gebruiken doen er goed aan om op een andere manier extra stikstof aan de bodem te geven. Er vanuit gaande dat 1 kuub gelijk is aan 12 kruiwagens en dat 1 kuub compost 700 kg weegt.
Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter compost nodig. Onderhoud: jaarlijks een laag van 1 cm compost licht inwerken. Voor de meeste gewas soorten is deze bemesting voldoende en kan overige bemesting achterwege blijven. Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien.
3. Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik.
Het is voldoende om één keer per jaar een laagje compost door de bovenste grondlaag van je borders te mengen. Een laag van 1 of 2 centimeter compost volstaat, tenzij je grond erg arm is. In dat geval raden we 4 tot 6 centimeter aan. Je kunt ook een dun laagje uitstrooien over je gazon.
De eigenschappen van goede compost
Voor alle soorten geldt: goede compost herken je aan mooie rulle, zwarte aarde. Het is heel los en korrelig, en juist geen vaste stof. Compost is vochtig en hoort niet te stinken. Het ruikt juist een beetje naar bosaarde.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Recycle afval uit eigen keuken en tuin
Doe het in een speciale compostbak (overal verkrijgbaar). Of maak zelf een composthoop in je tuin. Al je afval uit de tuin kan met het gft uit je keuken op een bult. Let wel op dat je er geen gekookt voedsel, botten en vlees op doet.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten.
Eigenlijk bijna alles wat organisch is, hoewel sommige materialen er ontzettend lang over doen om helemaal te vergaan! Tomatenbladeren en tomatenplanten mogen niet in het compostvat! Deze kunnen ziekten/schimmels in de compost brengen. Papier kan eventueel mondjesmaat maar liever niet.
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ...
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Waarom kan je in de winter geen compost maken? Het maken van compost in de winter wordt lastig doordat de bacteriën en schimmels die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van het tuin en keukenafval, warmte nodig hebben om actief te zijn. In de wintermaanden is de temperatuur vaak te laag om effectief te composteren.
Ook kan het zijn dat de pure compost te veel water vast houdt, waar door de wortels te lang nat zijn. Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op.
Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Compost bevat een hoog gehalte stabiel organisch materiaal. Uit dat organisch materiaal vormt zich humus.
Deze laag moet minstens 15 centimeter dik zijn en minstens 25% organisch materiaal bevatten, zoals stro of turf. Als de agrariër de composteringshoop verwijdert, moet hij ook de absorberende laag verwijderen. Bij composteren korter dan twee weken binnen de periode van drie jaar, gelden geen eisen.