Eend bestellen | Albert Heijn.
Bij ons kunt u dus terecht voor zowel kleine siereenden, sierganzen en zwanen, maar ook voor tamme (gedomesticeerde) eenden en ganzen! Keuze en ervaring genoeg, er zijn zo'n 65 verschillende soorten aanwezig, in totaal een paar honderd watervogels!
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Zorg ervoor dat de huisvesting klaar is voor u de dieren ophaalt. Mandarijneenden kosten vanaf ongeveer vijftien euro per stuk.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
U kunt één dier adopteren maar ook een koppeltje of zelfs een groepje kippen of eenden. Ieder dier kan door verschillende personen geadopteerd worden, op deze wijze kunnen we de adoptie voor iedereen betaalbaar houden.
Eenden zijn sociale dieren, hou ze dus nooit alleen, maar altijd met twee of meer soortgenoten samen.
Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits. De boodschap is daarnaast: niet overvoeren.
meest voorkomende rassen zijn die in gevangenschap worden gehouden. dan de meeste soorten, en kunnen gemiddeld 10 tot 12 jaar oud worden.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Kan je de eend niet zelf te pakken krijgen: bel dan altijd de dierenambulance op. Zij hebben netten om de kleintjes eruit te vissen. Kan je een eendje wel zelf pakken: breng hem dan zo snel mogelijk naar ons toe. Een half uur sneller in de couveuse maakt vaak al een wereld van verschil.
Het eendje moet goed op temperatuur blijven en ook droog blijven. Als het nat is geworden, moet je erop letten dat het snel weer opdroogt. Zorg voor een warme en droge plek onder bijvoorbeeld een warmtelamp of op een warmteplaat, anders vat het kou en raakt het onderkoeld. Dit gaat bij pulletjes sneller dan je denkt.
Eendentrek. De Loopeend is een gedomesticeerde soort en zal dus niet op trek gaan. Daarnaast kan deze eend nauwelijks vliegen. Zolang ze beschutting tot hun beschikbaarheid hebben, heeft de Loopeend geen extra aandacht nodig als het weer kouder en natter wordt.
Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Meestal voorziet het zwemwater van de eenden als drinkwater. Dit kan voldoende zijn zolang het zwemwater altijd schoon is. Aparte waterbakken zijn niet nodig bij de eenden die zwemmen omdat er dan geen gebruik van gemaakt zal worden.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Eenden zijn kuddedieren en worden eenzaam als je ze alleen houd. Verder zijn makkelijk in het onderhoud, hebben verder geen hok of nachthok nodig. Je geeft ze onderhoudskorrels voor watervogels als hoofdvoer, verder lusten ze graag fruit, andijvie, bruin brood, spaghetti en rijst.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.