Pezen en spieren spelen een belangrijke rol bij beweging. De spieren worden aangestuurd door de hersenen waarbij ze kunnen aanspannen of ontspannen. De pees is de overgang van spier naar het bot. De pees moet trek-vast zijn want er komen een hoop trek en druk krachten op.
De pezen en banden van onze gewrichten dienen om het lichaam te verstevigen en om te kunnen bewegen. Samen met de botten, spieren en gewrichten vormen ze het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
Een pees is een stevige structuur, die een spier verbindt met een botstuk. De kracht en energie uit de spier wordt via de pees overgedragen op het bot waardoor beweging in een gewricht kan ontstaan.
Pezen bevinden zich aan de uiteinden van spieren. Met een pees zit de spier stevig verankerd in het bot. Net als een spier bestaat ook een pees uit vele vezels die omgeven worden door sterk bindweefsel. Spieren en hun pezen lopen over één of meerdere gewrichten.
Massages: ook massages maken de pees niet sterker en kunnen zelf meer pijn geven. Andere passieve behandelingen: denk aan manueel therapie of een chiropractor. Met deze therapie maakt u ook de pees niet sterker. Een korte termijn effect is er soms wel maar op de lange termijn zal uw klacht weer terug komen.
Vaak gaat het dan ook stijf aanvoelen.Als u op de pees duwt doet het pijn. Bijvoorbeeld aan de voorkant van de knie of aan de zijkant van de elleboog. De pees kan op 1 plek dik worden.
Pezen gaan pas klachten geven als ze langdurig te veel worden belast voor wat ze aankunnen. Ook als je klachten op een gegeven moment minder worden, is de pees nog niet geheel hersteld. Je zal daarom wel een aantal weken tot maanden zoet zijn voordat een pees volledig belastbaar en pijnvrij is.
Een peesontsteking komt meestal voor in de pols, schouder, hiel of knie. Bekende oorzaken zijn overbelasting en een blessure. Een peesontsteking herken je onder andere aan pijn, een lichte zwelling, stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking.
Je pezen worden niet sterker van duursporten en fitness, maar zullen eerder chronisch overbelast kunnen worden. Uiteraard zul je vanuit een medisch onderzoek een diagnose en behandelplan krijgen als er sprake is van een acute of chronische blessure.
Behandeling voor een peesontsteking
Omdat de symptomen van peesontsteking kunnen lijken op andere, ernstiger aandoeningen, is de eerste stap om te behandelen het vaststellen van de juiste diagnose. Er kan een röntgenfoto, MRI of CAT-scan gemaakt worden om de diagnose tendinitis te stellen.
Echografie (echo)
Op een echo kan je de spieren, pezen en het gewrichtskapsel goed zien. Dit noemen we ook wel de weke delen. Deze techniek maakt gebruik van geluidsgolven die meteen bewegend beeld laten zien. Een radioloog doet meestal het echo-onderzoek en soms doet een orthopeed dat zelf.
Onder de voet loopt vanaf het hielbeen tot aan de bal van de voet een stevige en sterke peesplaat/spier, de fascia plantaris of aponeurosis plantaris genoemd. Deze peesplaat of spier wordt gebruikt met bijna alles wat we doen, van lopen en staan, tot fietsen en autorijden.
Aan de voorzijde van de knie bevindt zicht de knieschijf (Patella). De pees van de grote bovenbeenspier heeft aanhechtingen op de knieschijf.Waarnaar deze overgaat in de pees van de knieschijf en vasthecht aan het onderbeen. Bij een gebogen knie ligt de knieschijf in de groeve tussen de twee condylen.
Een spier is eigenlijk weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor beweging mogelijk is. Spieren worden daarom ook wel aangeduid met spierweefsel. Er zijn drie verschillende soorten spierweefsel: Dwarsgestreept spierweefsel.
Er zijn heel korte en heel lange pezen. Peesweefsel bestaat uit sterke bindweefselcellen, die - heel anders dan bij spiercellen - niet kunnen samentrekken.
U kunt pijn krijgen aan de pees doordat u deze teveel heeft overbelast. De pezen zorgen ervoor dat de spieren vastzitten aan de botten. Spieren zorgen ervoor dat we ons kunnen bewegen. Als u een spier veel beweegt, kan dit ook zwaar zijn voor de pees.
Optimaliseren van eiwitinname om verlies van spiermassa te beperken en herstel van de pees te optimaliseren. Het is belangrijk om de eiwitinname goed te verdelen over de dag. Ideaal ongeveer 20 gram eiwit elke drie uur uit vlees, vis, kip, ei of zuivel.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat sporters die vitamine C en gelatine nuttigen, sterker peesweefsel krijgen. Door deze simpele aanpak kunnen sporters wellicht peesblessures voorkomen.
Een lichte peesontsteking geneest meestal vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren, het is dus belangrijk dat u de pols op de juiste manier laat genezen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. U mag de hand belasten, maar niet overbelasten.
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac, zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in of rondom de pees vermindert. Ze werken dus niet alleen goed als pijnstiller, ze kunnen ook een helend effect hebben op de pees zelf.
Naast de stilstaande opnames kunnen er ook bewegende beelden gemaakt worden. Hierdoor kan het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit is bijvoorbeeld bij een MRI, CT-scan of rontgen-foto niet mogelijk.
Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking. Je moet echter wel weten hoe je ze het beste gebruikt om een optimaal effect te verkrijgen.
Wat kun je zelf doen bij een peesontsteking
Een kalmerende werking op de ontsteking is door de aangetaste plek een aantal dagen rust te geven. Om de zwelling en pijnklachten te verminderen kun je met ijs koelen. Dit kun je meerdere keren per dag herhalen. Leg het ijs ongeveer 10 minuten op de aangetaste plek.