Gezonde voordelen van falafel
Falafel bevat best wel wat waardevolle voedingsstoffen, zoals we hierboven al noemden. Daarnaast bevat falafel relatief weinig cholesterol en veel eiwitten. Daarnaast zit falafel boordevol complexe koolhydraten en vezels, waardoor ze ook goed zijn voor je darmgezondheid en spijsvertering.
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode.
Velen denken dat als je wilt afvallen je beter vegetarisch eet, maar dat is niet altijd beter. Falafel kan bijvoorbeeld erg calorierijk zijn. Zo bevat de gemiddelde falafel per 100g al gauw 275 kilocalorieën. Dat is bijna evenveel calorieën als varkensworst (om het in perspectief te zetten).
Het product dat in dit rijtje de meeste vezels bevat is 'VIVERA Falafel' met 10,9 gram vezels per 100 gram. Het product 'Jumbo Lekker Veggie Falafel Vegan' bevat de minste vezels met 3,4 gram per 100 gram. Tussen deze twee uiterste is dus een aanzienlijk verschil wat betreft het aantal vezels.
De falafel balletjes kun je koud eten. Ik vind het lekker om ze even te bakken in een koekenpan met wat zonnebloemolie. Ik heb het hele bakje alvast gebakken. De andere helft bewaar je voor morgen.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) falafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'falafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Falafel is een gerecht met kleine kruidige balletjes van gepureerde kikkererwten in een pittabroodje. Het is een geliefde snack in het Midden-Oosten. Hieronder een licht verteerbare, nutriëntrijke variant waar de hele energiedriehoek wel bij vaart.
Volgens Wikipedia is falafel bedacht door Kopten in Egypte om als vleesvervanger te dienen in de vastentijd. Peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine- en ijzergehalte een goede vleesvervanger volgens het Voedingscentrum.
De basis van falafel is plantaardig. Oorspronkelijk wordt falafel namelijk gemaakt door het fijnmaken van kikkererwten. Vervolgens worden er andere smaakmakers toegevoegd en daar worden dan kleine balletjes van gevormd.
Er zijn 477 calorieën in een portie Broodje falafel.
Er zitten 158 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) kipfilet, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kipfilet, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verse falafel blijft maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Je kan de falafel het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10 minuten. Of bak de falafel op in een droge koekenpan. Je kan de pita's ook even meewarmen in de oven of opbakken in de broodrooster.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Alternatieven voor vlees die je op uiteenlopende manieren kunt bereiden en toepassen: tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Wij hebben hierover een speciale pagina gemaakt. Gerechten met peulvruchten, zoals deze curry met kikkererwten. Gerechten met noten, zoals deze pasta met walnoten.
VOEDINGSWAARDE PER STUK: 550 KCAL (2310 KJ). EIWIT: 27 G. VET: 36 G (WAARVAN 18 G ONVERZADIGD).
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Gezond en duurzaam
Quorn heeft maar liefst 15 gram eiwit per 100 gram en bevat een compleet eiwitprofiel met alle negen essentiële aminozuren. Daarnaast is Quorn heel caloriearm, echt een van de magerste vleesvervangers uit het schap.
Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, tofu, tempé en noten. Zuivelproducten bevatten weinig ijzer. Kaas en melkproducten zijn daarom geen goede vervanger van vlees.