Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon).
Wij betalen de uitkering betaald ouderschapsverlof standaard aan uw werkgever, nadat u (een deel van) uw verlof heeft opgenomen. We kunnen de uitkering ook rechtstreeks aan u betalen. Ook dan is de betaling altijd achteraf.
Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.
Ouderschapsverlof in 2023: zo zit het!
Staat er iets anders in de cao of in je arbeidscontract? Dan heb je geluk en wordt het ouderschapsverlof wel deels of volledig doorbetaald. In totaal hebben beide ouders recht op 26 keer het aantal werkuren per week.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.
Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV.Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Het belangrijkste voordeel is dat je werknemer meer tijd heeft om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Daardoor is de kans op ongepland verzuim lager. Of een werknemer nu twee maanden betaald ouderschapsverlof opneemt of 26 weken onbetaald ouderschapsverlof: als werkgever maak je geen extra kosten.
Bij onbetaald ouderschapsverlof hebben jouw vrije dagen geen invloed op je aantal vakantiedagen. Voor het betaald ouderschapsverlof worden de vakantiedagen in mindering gebracht volgens het regime dat je werkt.
De vergoeding is bruto 70% van uw inkomen (tot het maximum dagloon, WML voor zelfstandigen). U levert dus geld in, maar netto scheelt het vaak (veel) minder dan 30%.
De gedachte achter het betaald ouderschapsverlof, bij het UWV bekend als de BOV, is dat er voldoende tijd is om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen en dat nieuwbakken ouders ook kunnen nadenken over de verdeling van de zorgtaken om tot een goede balans tussen werk en privé te komen.
Een belangrijk verschil tussen (aanvullend) geboorteverlof en ouderschapsverlof is de duur van het verlof. Geboorteverlof duurt maximaal 6 weken, ouderschapsverlof bedraagt maximaal 26 weken. Een ander verschil tussen geboorte- en ouderschapsverlof is de doorbetaling van loon.
Als je als medewerker op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag is, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op. De wet geeft dus niet het recht om het ouderschapsverlof op te schorten of op een andere dag op te nemen, maar verbiedt dit ook niet.
Dit verlof heeft ook invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage.
Dankzij de nieuwe regeling krijg je de eerste negen weken grotendeels doorbetaald. Maar ook onbetaald ouderschapsverlof biedt voordelen. Soms betaalt de werkgever een deel van je salaris door. En niet onbelangrijk, je behoudt je contracturen.
Als u in loondienst werkt, heeft u vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan 70% van uw salaris.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
De werkgever dient geen loon te betalen gedurende het ouderschapsverlof. De werknemer krijgt in principe wel een onderbrekingsuitkering van de RVA.
Aanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken. Bijvoorbeeld: uw werknemer werkt normaal gesproken 5 dagen per week en neemt nu 1 dag per week betaald ouderschapsverlof op. U kunt dan als werkgever na 5 weken een uitkering bij ons aanvragen voor 1 werkweek betaald ouderschapsverlof.
Voorbeeld: Een werknemer heeft een contract voor 32 uur per week en hij wil graag ouderschapsverlof opnemen. In totaal mag hij 32 uren * 26 verlof opnemen. Hij neemt daarvan 9 * 32 = 288 uren betaald verlof op tegen 70% van zijn dagloon. De resterende 17 * 32 uur neemt hij als onbetaald verlof op.
Deze 9 weken moet je in het eerste jaar na geboorte van je kind opnemen. Jij beslist hoe en wanneer je het verlof opneemt. Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof.