Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Drogen. De microbioloog, en tevens patholoog, legt uit dat je een handdoek prima drie keer kunt gebruiken. Volgens Philip brengt het alleen maar schade toe aan het milieu als je je handdoeken na een of twee keer gebruiken al wast. Wel wil hij als tip meegeven om de handdoeken na gebruik dan goed te laten drogen.
Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Toch hoeft de handdoek niet direct gewassen te worden, omdat de bacteriën op de handdoek niet schadelijk zijn. Om de hygiëne te behouden wordt wel aangeraden om toch echt na drie keer afdrogen je handdoek in de was te gooien.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Een goede vuistregel zijn twee volledige sets handdoeken per persoon in jouw huishouden. Het valt aan te raden om jouw handdoeken elke week te wassen, of na drie of vier keer gebruiken, en om jouw handdoeken elke twee jaar op te frissen.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Wil je er echt een tijdspanne aan hangen? Dan kun je bij een handdoek uitgaan van een levensduur van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Washandjes moeten daarentegen volgens Winch elk jaar vervangen worden.
Handdoeken, badlakens en strandlakens kunnen tot drie keer gebruikt worden. Hang ze tussendoor uit op een handdoekstang of een handdoekrek zodat ze goed drogen.
Washandjes zijn overigens vooral in Nederland en België in gebruik. De rest van de wereld wast zich liever met sponzen of wasdoeken.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor bacteriën: ze zijn vochtig, warm en hebben een neutrale pH waarde. Als je je afdroogt na een douchebeurt, blijven er celresten van je huid in de handdoek zitten. Samen met luchtdeeltjes vormt dit voedsel voor bacteriën, en het vocht zorgt voor een ideale pH.
Gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen. Terwijl je dit eigenlijk elke dag hoort te doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Was je vaatdoekje elke dag en het liefst op minimaal 60 graden, anders gaan de bacteriën alsnog niet dood.
Handdoeken wassen: wasprogramma kiezen
Je handdoeken wassen op 90 graden is niet nodig, 60 graden is voldoende. Toch wordt het aangeraden om zo nu en dan een wasje te draaien op 90 graden zodat alle zeepresten uit je wasmachine worden verwijderd.
Designradiator voor je handdoeken
Een natte handdoek in de wasmand kan zorgen voor vervelende geurtjes en schimmel in de badkamer. Je wilt de handdoeken daarom eerst laten drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Met een handdoekradiator kun je handdoeken op een stijlvolle én snelle manier laten drogen.
Katoenen handdoeken nemen veel water op en zijn geschikt om handen en lichaam mee af te drogen. Egyptisch katoen heeft de beste kwaliteit. Badstof absorbeert het beste en voelt bovendien heerlijk zacht aan. Nieuwe handdoeken moet je altijd eerst een paar keer goed wassen en drogen in de droger.
Voorbeeld: Bestaat jouw huishouden uit twee personen? Ga dan voor zes handdoeken, zes badlakens, zes gastendoekjes en zes washandjes.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.