Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Onbeperkt dadels eten? Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels. In totaal is het advies voor fruit om elke dag 200 gram te eten.
Pas op met suiker
Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen. Belangrijker nog, zo krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.
De voordelen van dadels
Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Dadels eten tijdens het afvallen
Een gedroogde dadel (6 gram) bevat 4,2 gram suiker en 19 kilocalorieën. Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan!
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren. Op deze manier drogen de dadels niet zo snel uit en blijven ze langer lekker.
Als er in een verse dadel van 6 gram ongeveer 2 gram koolhydraten aanwezig zijn, zal 1.8 tot 1.9 gram hiervan bestaan uit suikers. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Eén van de koolhydraten die de dadel bevat is glucose. Onze hersenen kunnen niet zonder dit koolhydraat.
De Medjoul dadel bevat een hoop vezels, wat essentieel is voor een goede darmwerking. Tevens zit deze dadelsoort vol met natuurlijke suikers. Hierdoor kun je deze dadel inzetten als zoetmiddel, ter vervanging van geraffineerde suikers.
In 1 stuk (6 gram) gedroogde dadels zit: 19 kcal energie.
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen. Ook als iets gezond is kun je ervan aankomen als je er te veel van eet.
Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
De meeste mensen beschrijven medjoul dadels als het hebben van een rijke, bijna karamel-achtige smaak. Ook komen vermeldingen van de smaak van honing en kaneel vaak voor. Ze worden meestal gedroogd geserveerd. Medjoul dadels bevatten ongeveer 66 calorieën per stuk.
Zolang je een gedroogde dadel op een koele, droge en donkere plek bewaard, kan deze lekkernij tot wel acht maanden goed blijven. Het is hierbij belangrijk dat de gedroogde dadels niet in contact komen met vocht. Een dadel die gedroogd is bevat geen vocht.
Onze Medjool dadels smaken ook honingzoet, dankzij hun suikergehalte van 66 g per 100 g. Waar komen Medjool dadels vandaan? Onze Medjool dadels Premium Super Jumbo komen uit Israël. Hier worden de verse dadels geoogst en voorzichtig voor u gedroogd.