Volgens het genootschap Onze Taal komt de uitdrukking 'een toost uitbrengen' mogelijk van de middeleeuwse gewoonte om stukjes gekruid brood (ook wel toast genoemd) in een beker wijn te stoppen. Het brood zou op deze manier een beetje zuur opnemen waardoor de wijn beter gaat smaken.
Een toost is een 'gelukwens waarbij men het glas heft'. Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo.
Het woord proost is afgeleid van het Latijnse prosit. Dit is letterlijk te vertalen als het strekke u tot voordeel, te vergelijken met het Duitse Zum Wohl.
De verleden tijd van proosten is 'proostte'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geproost'.
Ook de Russen proosten graag op hun gezondheid en zeggen bij het heffen van hun glas dan ook “Nashe zdoróvje“.
In Nederland proost of gezondheid, in België schol, santé of gezondheid. Proost kan wel in het zuiden, skol en santé klinken heel sporadisch in het noorden.
(uitroep) op iemands gezondheid drinken. Men heft een vol glas bier, wijn enz. en zegt 'schol' alvorens men drinkt.
Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
1schol (de; v(m); meervoud: schollen; verkleinwoord: scholletje) 1ijsschots2door breuken begrensd gedeelte van de aardkorst 2schol (de; m; meervoud: schollen) 1bep. platvis 3schol (tussenwerpsel) (België)1proost!, santé!
Proosten in andere talen
Duits: Prost! Duits: "Hopfen und Malz, Gott erhaltz!" (Long live hops and malt!) Grieks: Ade yamas!
(Noord-Nederland): /prost/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /prost/
Een toost is een zogenoemde heildronk, je drinkt op iemands gezondheid waarbij je enige lovende woorden uitspreekt.
Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.
Het geluid van klinkende glazen verjoeg boze geesten
In de Middeleeuwen klonken mensen de glazen en juichten ze luid om demonen en boze geesten af te schrikken. Door te proosten zouden ze bovendien wat drank op de vloer morsen. Dat lieten ze achter voor de slechte geesten in de hoop met rust gelaten te worden.
Af en toe een klein slokje is geen ramp, maar een glas achterover klokken tijdens een maaltijd is niet handig. Het rommelt met de spijsvertering omdat water het zoutzuur in de maag dat eten afbreekt verdunt. Als je grote slokken neemt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
- santé! proost (ww.) santé (v) ; à votre santé (ww.) ; tchin-tchin (ww.)
prut zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: prutje 1) modder 2) rotzooi 3) gerecht waarin van alles door elkaar aanwezig is 4) wat overblijft na het zetten van koffie -> koffieprut Bron: WikiWoordenboek.
gezondheid (zn): zdrowie.
Vaak krijg je in je hotel of in een berghut een glaasje Schnaps aangeboden. Meestal als begroeting of als afsluiter na het eten. De barman heft het glaasje en roept 'Zum Wohl'. 'Op je gezondheid' of 'Proost' dus.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Ook goede wodka is koud goed te drinken, maar wil je drinken als een echte Rus, pak dan de wodka direct uit de kast en schenk het in kleine glaasjes. Kies een hoeveelheid tussen de 50 en 70 milliliter per glas.
Heel zuivere wodka
De merkrechten voor Stolichnaya en Moskovskaya zijn in veel landen in handen van de Russische staat, zo ook in Nederland. Voor die merkrechten procedeert de Russische overheid al jaren tegen Spirits International van de Russische zakenman Joeri Sjefler.