De schelvis is een kabeljauwachtige die zwemt rond Noorwegen en IJsland, maar komt ook in de Noordzee voor. Schelvis (Melanogrammus aeglefinus) is een straalvinnige vis uit de familie van de kabeljauwen (Gadidae), die voorkomt in de noordelijke wateren, rond Noorwegen en IJsland, maar komt ook in de Noordzee voor.
Het visvlees lijkt sterk op dat van de kabeljauw, maar is losser, droger en heeft een eigen smaak. Schelvis wordt vaak heel en als filet gestoofd, maar is ook rondgebakken heel lekker. De lever wordt gegeten als delicatesse.
De schelvis is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen. Deze vis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren. De vis heeft een gestroomlijnd lichaam met drie rugvinnen en een onderstandige bek, waarbij de bovenkaak langer is dan de onderkaak.
Ook oesters, Schotse of Noorse zalm, grijze garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis zijn een duurzame keuze. Deze vissoorten worden niet overbevist of worden verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
De structuur lijkt op die van kabeljauw, maar is nog zachter. Je haalt het beste uit onze verse schelvisfilet met huid in een ovengerecht met smaakvolle kruiden, of door hem voorzichtig op de huid te bakken. Eén portie van 180-200 gram is voldoende voor 1 persoon.
Schelvis is 30% goedkoper t.o.v. kabeljauw. Heeft u ook mogelijk diepvriesproducten met 'nep kabeljauw' is uw diepvries?
De Wijting kan verward worden met een aantal andere kabeljauwachtigen: De Schelvis is te onderscheiden door de verder naar voren stekende bovenkaak dan de onderkaak.
De Alaska koolvis, ook wel theragra chalcogramme of Alaska pollak genoemd, behoort tot de familie van de kabeljauw en de schelvis. In veel opzichten lijkt de Alaska koolvis ook op een kabeljauw, echter is deze vis wel een stuk kleiner. Meestal worden deze vissen ruim een meter lang.
Schelvis heeft niet alleen een hoge voedingswaarde. Deze vissoort is ook rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren, en vooral: Vitaminen: vooral B6 en B12 en vitamine D. Mineralen: zoals kalium, fosfor, selenium en jodium.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin.Verse vis ruikt fris.
Hoewel schelvis traditioneel onder de noemer “witvis” geschaard wordt, kan hij wit tot crèmekleurig uitslaan. Met zijn filet kun je alle kanten op. Maak er in de zomer een heerlijk vispakketje van die je vervolgens langzaam op de barbecue gaart en opeet met een fris glas witte wijn erbij.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel. Koop je visfilets in plaats van een volledige vis, dan betaal je ietsje meer, maar heb je geen visafval.
Het visvlees van koolvis is iets zachter, droger en donkerder dan dan van kabeljauw. Koolvis valt bij het bakken in de pan minder snel uit elkaar dan kabeljauw. De theorie zegt: 'hoe vaster de vis, des te smakelijker hij is. ' Verse koolvis heeft zelfs een intensere smaak dan kabeljauw.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Kabeljauw heeft een duidelijke en stevige dakpanstructuur. Heek heeft daarentegen weer een sterkere smaak en wat zachter visvlees. De vis staat op praktisch elke Spaanse menukaart als merluza en wordt vaak verwerkt in zarzuela, een Spaans gerecht met vis en zeevruchten.
Schelvis lijkt goed op kabeljauw, maar het visvlees is iets zachter van structuur. Deze magere vis wordt vaak gebruikt voor fish & chips. Je kan 'm ook bereiden in de pan, in de oven, stomen of verwerken in een stoofpotje of vissoep.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
De smaak lijkt op die van kabeljauw. Kenners beweren zelfs dat schelvis met zijn zachte structuur nog lekkerder is. Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, wees daarom voorzichtig bij het bakken.
Een normale kibbeling is een standaard portie kibbeling voor de gemiddelde eter. Ca 200 gram, De kibbeling wordt geserveerd met een sausje naar keuze.
Het hoofdvoedsel van schelvis bestaat uit bodemdieren als wormen, schelpdieren en zeesterren.Ook haringeieren lust de schelvis graag. In Engeland is schelvis op vrijwel alle menukaarten terug te vinden als (gerookte) haddock. Aangezien schelvis veel en grote schubben heeft, wordt hij vooral als visfilet verkocht.
Maar ook de magere vis blijft gezond en is prima te nemen ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Denk bijvoorbeeld eens aan wijting, schelvis, Talapia, koolvis, geep, kabeljauw, forel, baars, snoekbaars of tong. Allemaal stuk voor stuk lekkere vis en heel gezond, ondanks dat er wat minder Omega-3 in zit.
Qua voedingswaarde is pangasius minder vetrijk dan kabeljauw. Een filet van 100 gram is goed voor ongeveer 76 kcal en 0,7 gram verzadigde vetten. Pangasius is een omstreden vis omdat het veel schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. Maar de kwekers passen de veiligheidsnormen de laatste jaren strikter toe.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.