Sambuca is een Italiaanse anijslikeur, met een alcoholpercentage van 40%. De meeste sambucasoorten zijn volledig helder, maar worden troebel bij het mengen met water. Hoewel de naam anders zou kunnen doen vermoeden, bevat sambuca geen vlierbessen (Sambucus).
Een goed glas sambuca wordt geserveerd met 3 koffiebonen in het glas welke staan voor: Gezondheid, rijkdom en geluk.
Sambuca is ook uitstekend geschikt voor het maken van een cocktail. Iedere cocktail bestaat in normaal gesproken uit een deel sterke drank, een deel likeur en een deel vruchtensap of soda water. Een cocktail met sambuca maak je met bijvoorbeeld jus d'orange, maar ook met ananassap.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft. Raki is in Turkije een populaire dank maar ook in Albania, de Griekse eilanden en Balkan landen wordt hij gedronken als een aperitief. Raki wordt traditioneel gemaakt met druivenmout en met anijszaad smaak geven.
Puur. Het wordt puur geserveerd, soms met toevoeging van een of twee koffiebonen, de zogenaamde "vlieg", die de smaak van sambuca versterken. Het kan met of zonder ijs worden geserveerd.
Sambuca Bianca Likeur 70cl | Aanbieding 9,15 vanaf..
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Sambuca - 85 kcal. Rode wijn - 82 kcal. Cognac - 80 kcal.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Van oudsher wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in een likeurcoup. Deze die koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca wordt, traditioneel, dan even aangestoken om een mooie rond en dik mondgevoel te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond hebben.
Omschrijving. Antonio Sambuca Nera is een heerlijke smaakvolle zwarte kruidenlikeur. Deze zwarte Sambuca heeft de smaak van anijs, met hinten van zoete kruiden om zo het ideale drankje te creëren. Hij is lekker om te drinken als hij goed gekoeld is met wat ijsklontjes, of als een shot.
Voeg dan eens een scheutje sambuca toe aan je favoriete cocktail. Zeker wanneer je met rum, Baileys of bijvoorbeeld Cointreau aan de slag gaat, dan is het dit het proberen waard. Een mixdrank met bekende frisdrank, zoals Coca-Cola, is natuurlijk ook een optie.
Op een gegeven komt het zo ver dat als je vriezer een lage temperatuur piek heeft, en de alcohol% gezakt is tot rond 35% (dat kan je bijna niet proeven, zeker als je de sambuca heel koud drinkt) krijg je dan ijsvorming.
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Steek de sambuca aan met een aansteker of lucifer en laat even flink branden/opwarmen. Doof dan de vlam met een bierviltje o.i.d. Niet meteen drinken want de rand van het glas is heet. Heerlijk en feestelijk bij of na een italiaanse maaltijd, bijvoorbeeld bij tiramisu (zie elders in mijn kookschrift).
Sambuca: dé Italiaanse likeur met kenmerkende anijssmaak. Echte Italianen zweren bij een glas sambuca na de maaltijd.
Zeg je 'sambuca' dan is er altijd wel iemand die zegt: 'ah, met de drie koffiebonen'. Ná de opmerking over de koffiebonen komt vaak de toevoeging dat de drie koffiebonen een betekenis hebben. Namelijk dat ze staan voor het wensen van gezondheid, rijkdom en geluk.
Prijs € 11,85.