Verlegenheid is een angst die ontstaat in gezelschap van mensen. Het kan een angst zijn dat je niet goed genoeg bent.Angst niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die anderen hebben.Het zijn je eigen gedachten die je dit vertellen.
Verlegenheid heeft verschillende oorzaken
Verlegenheid is voor een deel erfelijk: als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Ook onzekerheid, een laag zelfbeeld, of vervelende ervaringen in de puberteit, zoals pesten, vergroten je kans op verlegenheid.
Het is helemaal niet erg om verlegen te zijn. Het hoort er soms gewoon bij. Het voelt natuurlijk niet prettig en als het heel vaak voorkomt of als het heel heftig voelt dan staat het je kind in de weg. Als dat zo is dan kan er sprake zijn van een probleem.
beduusd, beschroomd, beteuterd, onthutst, verlegen. schroomvallig (bn) : bedeesd, beschroomd, schuchter, timide, verlegen.
Verlegenheid is angst in sociale situaties. Je denkt dat je beoordeeld wordt op alles wat je zegt en doet. Hierdoor word je erg zelfbewust, waardoor je minder betrokken bent bij de sociale interactie. Je bent een beetje in jezelf gekeerd en praat niet gemakkelijk mee met anderen.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Begin met kleine gesprekjes en probeer daarna iets meer te praten of diepre gesprekken te voeren. Het klinkt ook alsof je verlegenheid komt uit een plaats van onzekerheid. Dat is heel normaal, en iedereen heeft dit wel eens, maar het is toch leuker als je je goed in je vel voelt.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Noem je kind niet verlegen en sta ook niet toe dat anderen je kind verlegen noemen. Houd je kind niet overbeschermend weg van moeilijke situaties. Neem niet steeds zelf het voortouw of help je kind niet te veel. Wees niet boos en dwing je kind niet om tegen de angst door te zetten.
De kernbetekenis van verlegen is: onzeker, ongemakkelijk, niet-vrij. geen raad weten met iets, ergens te veel van hebben.
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Als introvert kan je geen extravert worden. Blijf trouw aan jezelf. Doe wat je wil doen, niet wat je denkt te moeten doen omdat dat de sociale norm zou zijn. In sommige situaties kan je je misschien meer extravert gaan gedragen, omdat de situatie het vraagt.
Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. Meestal heeft gezelligheid te maken met het samenzijn met anderen (in goed gezelschap).
Heb diverse interesses. Hoe meer dingen je doet, hoe meer mensen je leert kennen. En hoe meer mensen je kent, hoe meer je zult opvallen en hoe vaker er bij mensen een lichtje zal gaan branden als jouw naam genoemd wordt. Speel voetbal, doe mee met de theaterclub en help in de bibliotheek.
verlegen = verlegen bijv. naamw. Uitspraak: [vərˈlexə(n)] bang en onzeker als er andere mensen bij zijn Voorbeeld: `verlegen je vinger opsteken`Antoniem: mondig Synoniemen: schuchter, t...
Iemand die een bepaald standpunt naar voren brengt, maar dit onvoldoende weet te onderbouwen in een gesprek, wordt in verlegenheid gebracht.
Timide (afkomstig van het Latijn, timidus) is een manier om een persoon te beschrijven en betekent zoveel als verlegen, schuchter, schuw en bedeesd.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.