De zwart- en roodbonte koeien worden in Nederland, Belgie en Duitsland gehouden.Zo komt de Milbona-melk uit de regio Ammerland, net over de grens bij Groningen.
“In tegenstelling tot wat de affiche zegt, is het door een gebrek aan vulcapaciteit in het productieproces, dus bij het verpakken van de melk”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. “Daarom hebben we tijdelijk voor een aantal winkels buitenlandse melk in ons assortiment.
Onze melk van Milbona draagt het AA-label. Dat garandeert dat er aan bepaalde eisen wordt voldaan omtrent hygiëne, dierenwelzijn en de verwerking, ophaling en kwaliteit van de melk.
Boer Kees, boer Ernst en boerin Jacoline delen een passie voor eerlijke, ambachtelijke zuivel, dierenwelzijn en biodiversiteit. Zo grazen de Jersey-koeien van boer Kees uit het Twentse Agelo op een kruidenrijk grasland. Jersey-koeien staan bekend om hun romige en eiwitrijke melk.
De basisverschillen: volle (3,5% vet), halfvolle (1,5% vet) en magere (minder dan 0,5% vet). Alleen Jerseymelk bevat van nature 6% vet. Verder is er houdbare melk en verse melk; 'gezondheidsmelk' zoals lactosevrije melk; en melk van speciale herkomst, zoals biologische melk.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Door de droogte heeft het gras minder vocht. Hierdoor wordt minder melk geproduceerd en zijn de zuivelschappen bij Jumbo Supermarkten leeg. Een bericht met die strekking heeft afgelopen weekend op sociale media veel stof doen opwaaien.
De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft. Hierdoor is de productie van melk veel te laag ten opzichte van de vraag." Dat valt te lezen op een briefje dat bij een van de vele lege melkvitrines hangt.
De biologische melk van Jumbo komt van de koeien van melkveehouder Jos Elderink, uit De Lutte in Overijssel. De melkveehouderij van Jos is sinds 2000 volledig biologisch.
Net als veel andere partijen in de branche komt het grootste deel van onze non-food artikelen van onafhankelijke producenten uit Azië, bijvoorbeeld uit Bangladesh en China. Ondanks vooruitgang en economische groei in deze landen, variëren de sociale en ecologische omstandigheden aanzienlijk.
Er is een nieuw product bij Lidl: biologische kaas. Waar komt deze vandaan? Van boer Wilfried uit Biddinghuizen.
Lidl werd in de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland opgericht als groothandel in groenten en fruit. In de jaren zeventig opende Lidl in Duitsland het eerste filiaal. Inmiddels is de Schwarz-groep, waartoe Lidl behoort, een van de grootste ondernemingen in de levensmiddelendetailhandel in Europa en daarbuiten.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd die net een nakomeling hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten.
"Supermarkten proberen nog steeds om producten tegen een zo laag mogelijke prijs in de markt te zetten." Maar volgens Verstraten komen de melkveehouders dan in de knoop. Zij vinden namelijk dat ze te weinig geld voor de melk krijgen. "Daarom zijn er nu lege schappen.
Bij Jumbo geloven we dat boodschappen doen leuk kan zijn, elke dag weer. Het is onze ambitie om het meest klantgerichte bedrijf van Nederland en – waarom niet? – de wereld te worden! De klant van vandaag wil lekker eten, vindt gezondheid belangrijk, wil makkelijk en bewust kunnen kiezen en niet te veel betalen.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
,,Het is op basis van water of melk. Melk raad ik normaal gesproken af, maar kefir bevat melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmen.
Campina. Al sinds 1947 liggen de producten van Campina in de schappen. Tegenwoordig is Campina een van de grootste zuivelmerken in de Benelux en een icoon in Nederland. Het merk maakt verschillende zuivelproducten, veelal met melk van Nederlandse familiebedrijven.
Ja, melk is gezond.
Zo bevat melk eiwitten en fosfor, die bijdragen aan de groei en het behoud van spieren en botten. Daarnaast bevat het onder andere calcium, kalium, vitamine B2 en B12. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en de tanden.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Samen met zijn neven Berthold en Theo Albrecht beschikt de Aldi-familie over €33,2 miljard. Dieter Schwarz, eigenaar van concurrent Lidl, prijkt met €12,5 miljard euro op de derde plaats.
Zo'n 85% van alle Duitsers kopen regelmatig bij ALDI. De producten gelden als goed en goedkoop. Experts schatten de omzet op zo'n 83 miljard Euro, 7 miljard meer dan de grootste concurrent LIDL. Bijna 40% van alle levensmiddelen wordt in Duitsland bij discounters als ALDI en LIDL gekocht.