Maak je spruitjes schoon. Dat doe je door het 'kontje' eraf te snijden waarmee ze aan de plant vast zaten, je kan dan de buitenste blaadjes verwijderen. Kook ze 8 minuten.
Extreem hoge hitte, plus een voorverwarmde braadpan, geeft de spruitjes een zoete smaak en een nootachtige verkooling. Door de spruitjes te halveren ontstaat er meer oppervlakte, waardoor ze veel knapperige bruine randen kunnen ontwikkelen .
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Om een knapperige buitenkant te creëren en water uit de spruitjes te laten ontsnappen, moeten ze voor het roosteren doormidden worden gesneden (en soms, als ze groot zijn, ook in vieren). Daarnaast zijn tijd en temperatuur twee belangrijke factoren bij het roosteren van spruitjes.
Voor kleine spruitjes houd je een kooktijd van 2 tot 3 minuten aan, voor grotere exemplaren 5 tot 8 minuten. Wanneer ze gekookt zijn, zijn de spruitjes klaar om te bakken. Bak ze 2 tot 3 minuten in een pan of wok op middelhoog vuur. Voeg eventueel kruiden toe of iets zoets, zoals een lepeltje honing.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Als je wilt dat je geroosterde spruitjes echt knapperig worden, moet je de temperatuur flink opvoeren. Als je ze op een lage temperatuur roostert, worden ze niet goed bruin , dus je wilt de oven goed heet krijgen voordat je ze in je bakplaat gooit. Volg deze tip: rooster spruitjes op minimaal 400°F.
Om de bittere smaak te camoufleren worden spruitjes vaak geroosterd met een beetje olijfolie, peper en zout. Zo komt de natuurlijke zoetheid van de kooltjes naar boven. Ook smaakmakers zoals honing, ahornsiroop en balsamicoazijn verzachten de bittere smaak, net als hartige smaken zoals room, kaas en spek.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
Men dacht dat een kruissnede in de basis van de spruiten boze geesten zou verdrijven .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Toch last van een geurtje? Als je een stukje ui of brood aan het kookwater toevoegt, heb je geen last van een spruitjeslucht in huis en zijn ze bovendien lichter verteerbaar. Je kunt ook een scheut melk meekoken. Als je niet van de bittere smaak houdt, kun je een lepeltje suiker toevoegen tijdens het koken.
Bakpapier – voor knapperige spruitjes is deze stap optioneel. Als je je bakplaat met iets gaat bekleden, kies dan voor bakpapier, omdat het antiaanbak is en een veiliger alternatief is dan aluminiumfolie. Dat gezegd hebbende, voor de ultieme knapperige spruitjes, sla je het bakpapier over .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
In het geval van spruitjes, sauteer met een beetje rauwe bruine suiker en maak af met een scheutje witte wijn : de suikers en subtiele zuurheid van een verfrissende witte wijn zullen de bitterheid compenseren, maar ook helpen om de groenten te stomen. Bak ze in de pan.
Wat geeft spruitjes een bittere smaak. Hoewel het waar is dat je smaakpapillen veranderen in de loop van de tijd, en dat de manier waarop je spruitjes bereidt een verschil maakt, bevatten de spruitjes die je als kind hebt gekregen waarschijnlijk hogere niveaus van verschillende chemische verbindingen die bekend staan als glucosinolaten .
Spruitjes schoonmaken
Begin het schoonmaken van de spruitjes door een klein plakje van de stronk te snijden. Op die manier kun je de buitenste blaadjes makkelijk verwijderen. In die blaadjes zit namelijk meer vuil en ze zijn vaak al wat beschadigd.
Het is belangrijk om ze te halveren, maar ze in vieren snijden kan een nog betere manier zijn om een betere textuur te krijgen en het kookproces te versnellen , vooral als het grotere, onvolmaakte spruitjes zijn of als het late seizoensspruitjes uit de winkel zijn!
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
De combinatie van technieken, eerst aanbraden en dan roosteren , is wat restaurant Spruitjes de overhand geeft op de tot nu toe zielige zelfgemaakte variant. Eureka! Vermijd het gebruik van een glazen ovenschaal met zeer hoge randen, omdat dit vocht in de pan vasthoudt, waardoor de spruitjes stomen in plaats van roosteren.
Je begint met het koken van de spruitjes. Doe 600 gram spruiten in een pan met water en kook ze in 6 minuten beetgaar. Giet de spruitjes af om ze te wokken. Doe 3 el olijfolie in een wok of koekenpan en bak de spruitjes nog 6 - 8 minuten.
Spruitjes geven een nare geur af bij het koken. Een geur die nog lang in je huis kan blijven hangen. Om dit te vermijden, schil je een ajuin, en leg je die mee in het kokend water waarin je de spruitjes gaat koken.
Kun je spruitjes maken in een airfryer? Ja, je kunt heerlijke knapperige spruitjes maken in een airfryer. Het beste resultaat krijg je door ze ongeveer vijf minuten te stomen voordat je ze in de airfryer bakt met boter of olie en kruiden.