Oorsprong. Het Indonesische woord lumpia (tot 1948 loempia) komt van "Lun Pia" 潤餅 in het Minnan-dialect, dat in het Nederlands zoiets als 'zachte pannenkoek' betekent.
Oorsprong. De loempia komt oorspronkelijk uit China en wordt vaak als voorgerecht of als tussendoortje gegeten. Het gerecht heeft onder andere doorgang gevonden in de Filipijnse, de Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Iedere keuken kent zijn eigen variant.
Wat is een loempia? De Chinese loempia, zoals je hem in Chinese restaurants in heel Nederland vindt, is een grote gefrituurde rol gemaakt van een loempiavel, met daarin een vulling van blokjes ham of stukjes kip, reepjes omelet, taugé en andere groenten.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken.
Makro komt als beste uit de test, Aldi als beste koop. Maar wel opvallend: de loempia's met kip scoren beduidend beter dan de vegetarische.
Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.
De middenmoot
De nepkaas in een kaassoufflé bevat veel slechte vetten en een bamischijf zit weer bommetjevol suiker. Gevolgd door de frikandel, die staat op de 2e plek. Frikandellen bevatten minder vet, maar wel nog veel zout en zijn daarom ook niet de gezondste snack.
Loempia's of snacks gefrituurd zijn niet lekker uit de magnetron. Zet de oven aan gedurende 10 min op 150 graden.Als de oven is opgewarmd de snacks erin leggen – 10 minuten op 100 graden.Ze zijn gaar dus hoeven alleen warm te worden.
Ook heel fijn is dat je eindeloos kan variëren met de vulling. Springrolls zijn eigenlijk een soort ongefrituurde loempiaatjes. Verschillende soorten groenten en/of rauwkost, wat vlees, vis of ei en eventueel een beetje noodles gerold in een rijstvel.
Er zitten 342 kilocalorieën in 1 groot (225 gram) loempia. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'loempia'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Deze hoeveelheden zijn berekend op 20 loempia's. Ongebakken loempia's kunnen heel goed ingevroren worden; ze hoeven niet ontdooid te worden voor het frituren.
Bevroren in de friteuse: ca.12 minuten op 180°C. Ontdooid in de friteuse: ca. 6 minuten op 180°C.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, gebruik je een airfryer? Verwarm deze dan voor naar 170° Celsius. Doe de loempia's in een ovenschaal of leg ze op wat bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de loempia's in het midden van de oven en laat je ze voor ongeveer 10 minuten opwarmen.
In loempiavellen die je in de supermarkt of toko's vindt zit meestal iets van melkeiwit.Hierdoor zijn ze wel vegetarisch, maar niet vegan. Eet je zelf écht plantaardig? Dan kun je de loempia's maken met filodeeg.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel.
Qua loempia vellen gebruiken we filodeeg. Dit is veel minder vet dan bladerdeeg. De vulling van dit loempia's recept bestaat voornamelijk uit groente en kip. En je bakt de loempia's natuurlijk af in de oven en niet in de frituur.
In de koelkast kunnen loempia's ongeveer 2 tot 3 dagen worden bewaard. Na deze periode kunnen ze nog steeds eetbaar zijn, maar de kwaliteit kan achteruitgaan. Het is belangrijk om goed naar de loempia's te kijken en te ruiken voordat je besluit ze te eten na 3 dagen in de koelkast te hebben bewaard.
Loempia kun je, gefrituurd, gebakken, of nog niet gebakken, drie maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je loempia's altijd een dag of twee bewaren, mits natuurlijk wel afgedekt.