de (m)/het haas zelfst. naamw. Uitspraak: [has] Verbuigingen: hazen (meerv.) op een konijn lijkend dier met lange oren Voorbeeld: `We hebben in de duinen hazen gezien.
Afmetingen. De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje ("rammelaar" of "ram") is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje ("moer" of "moerhaas").
Het leven van een haas is wel een uitdaging. Overal kan mogelijk gevaar op de loer liggen. Roofvogels, vossen en katten zijn (natuurlijke) vijand nummer één van hazen. Maar ook mensen vormen een gevaar met auto's, landbouwmachines en soms ook jacht*.
Het mannetje van de haas wordt ook wel rammelaar genoemd. Vanaf januari is het "rammeltijd". Dat is de paartijd van de hazen.
Van februari tot en met april is de paartijd van de haas. De mannetjes vechten in deze periode om de vrouwtjes en dat gaat er wild aan toe. Net een kickboksgevecht en dus een indrukwekkend schouwspel!
Traditioneel wordt er in de herfst en de winter het meeste wild gegeten, omdat de wildpopulaties in Nederland dan het grootst zijn en het jachtseizoen voor de meeste diersoorten open is. Maar eigenlijk kun je vers wild het hele jaar door eten. Voor een deel is het dus ook gewoon traditie, die haas met kerst.
Hazen eten grassen (winter), kruiden (zomer) en akkerbouwproducten zoals graan, maïs, klaver en aardappelen. Door hun knaaggedrag worden ze wel tot de 'kleine grazers' gerekend en hebben ze een grote invloed op de vegetatie.
Hazen zijn geen liefhebbers van water maar het zijn goede zwemmers. Ook in vaarten en vlieten worden soms zwemmende hazen gespot.
Het is Nederland verboden om hazen en wilde konijnen als huisdier te houden. Het diertje heeft echt de beste kansen bij een ervaren opvang. Er staan zelfs hoge boetes op als je wilde hazen en wilde konijnen toch als huisdier houd, het is bij wet verboden om in Nederland deze diersoorten in huis te hebben.
De haas kan je onderscheiden van het konijn doordat hij groter en zwaarder is, door zijn amberkleurige iris en zijn langere oren met zwarte tippen. De haas is een planteneter en voedt zich met jonge grassen, granen, onkruiden en allerlei akkergewassen.
Haasjes worden boven de grond geboren en niet – zoals konijnen – blind en onder de grond. Een haas kan per jaar 3 tot 4 keer jongen werpen, waarbij er per worp tussen de 1 en 5 jonge haasjes worden geboren. Na ongeveer vier weken zijn de haasjes zelfstandig.
Alsof ze op het strand zitten met een windscherm: hazen in hun leger. Een hazenleger is een plat stukje grond waar de planten die er om heen staan een 'muur' vormen tegen de wind. Hazen hebben vaak verschillende legers, afhankelijk van de windrichting.
Voortplanting. De paartijd (rammeltijd) loopt van december tot augustus. Daarbij worden vrouwtjes (moertjes) achtervolgd door een of vaak meerdere mannetjes (rammelaars) en kunnen hazen elkaar 'boksend' het hof maken. Na de dekking bedraagt de draagtijd 41 tot 44 dagen.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
Geen wild konijn
Bovendien zal je een wild konijn ook nooit tam kunnen maken. Wilde dieren kan je dus maar best in de natuur laten. Tref je tijdens een wandeling in een bos of veld een nest jonge konijntjes aan? Laat dit dan vooral onaangeroerd.
Er zit 10,8 gram vet in 1 bout/poot (360 gram) haas, waarvan 3,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
DE SMAAK VAN HAAS
De haas is een snel, mager en lenig dier, dat zich voornamelijk voedt met bieten, landbouwgewassen en kruiden. Dit zorgt er dan ook voor dat zijn vlees, net als zijn bouw, krachtig van smaak is. Bij het donkerrode vlees van de haas proef je echt overduidelijk een wildsmaak.
Waar komt de naam eigenlijk vandaan? We zijn het er niet over eens: sommigen vinden dat de ossenhaas lijkt op een geslachte en ontvelde haas die uitgestrekt ligt. Andere weten te melden dat “haas” in het oud-Nederlands “het beste stuk vlees, de zachtste spier van een dier” betekende.
haas → liebre, lomo.
konijn {het}
rabbit {znw.}