Er zijn verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken de meest voorkomende opties zijn: Injecteren van de keldermuren. Kelder afdichten door te stucen. Kelder waterdicht maken met bitumen.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Bestaat je keldermuur uit bakstenen, dan is het gebruik van kelder-epoxy aan te raden. Dit hecht zich goed met metselwerk. Met een harde kwast breng je de kelder-epoxy aan. Na ongeveer een kwartier drogen kun je de tweede laag aanbrengen.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Uw kelder cementeren is een proces van kelderdichting waarbij we uw kelder waterdicht maken langs binnen. Daartoe zullen we een waterdichte mortel maken en in meerdere lagen bovenop een fixeerlaag op de keldermuren aanbrengen.
Condensatievocht in je kelder
Het gevolg zijn muren die vochtig aanvoelen en vochtige lucht. De belangrijkste oorzaak hiervan is een gebrek aan ventilatie in de kelder. ✅ Je kelder meer verluchten vermijd al heel wat problemen zoals schimmelvorming en vieze geurtjes.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Stappenplan beton impregneren
Breng het beton impregneermiddel voldoende over het gehele oppervlakte aan. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhalen. Op wanden wordt impregneermiddel voor beton drukloos en vloeiend aangebracht.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Lekkages in de badkamer of kelder zijn te voorkomen, door te zorgen dat de onderliggende voegen tussen de wanden en de vloer (kimnaden) waterdicht zijn. Maar ook de wanden en vloeren zelf zijn waterdicht te maken met Bison Rubber Seal.
De kelderwand van een standaard kelder is 12 cm dik. Boven de theoretisch hoogste waterstand zal er geen probleem ontstaan. Onder deze grens is het onverstandig om in de wanden te boren.
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
De grondwaterstand (of het grondwaterpeil) is een maat voor de diepte van het grondwater. Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater.
Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren.
Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).